"Η κυβέρνηση και το Δημόσιο δεν εκβιάζονται" διαμηνύει η υπ. Υγείας, την ώρα το εμπάργκο των προμηθευτών ιατρικών υλικών στα νοσοκομεία της χώρας λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Βελτιωμένη πρόταση από την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών.
Επικίνδυνες διαστάσεις ακόμη και για τη ζωή των ασθενών παίρνει το εμπάργκο των προμηθευτών ιατρικών υλικών στα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι δεν αποδέχονται τη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε έκτακτη σύσκεψη, η κυβέρνηση έκανε το απόγευμα της Δευτέρας βελτιωμένη πρόταση για την αποπληρωμή των χρεών, ενώ νωρίτερα η υπουργός Υγείας είχε καλέσει τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κατηγορώντας τους για εκβιαστική συμπεριφορά.
“Η κυβέρνηση και το Δημόσιο δεν εκβιάζονται. Εμείς τον διακανονισμό θα τον προχωρήσουμε διότι οφείλουμε να εξυγιάνουμε το χώρο της υγείας, αλλά επιτέλους ας πάρουν όλοι το μήνυμα: Το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει” τόνισε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Σε κάποια νοσοκομεία αναβάλλονται ακόμη και επείγουσες επεμβάσεις. Ενδεικτικά, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης μια 30χρονη γυναίκα που είχε μεταφερθεί τα ξημερώματα της Παρασκευής με σοβαρά κατάγματα από τροχαίο κινδυνεύει να παραμείνει παράλυτη, αφού οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν άμεσα σε σπονδυλοδεσία και αποσυμφόρηση μυελού, καθώς το χειρουργείο έγινε την Κυριακή.
Και στα 150 νοσοκομεία της χώρας ο πυρήνας των εργαστηρίων δεν λειτουργεί. Βιοχημικές εξετάσεις δεν εκτελούνται, το ίδιο και καλλιέργειες, αντιδραστήρια για διασταύρωση και ανίχνευση αντισωμάτων δεν υπάρχουν και οι γιατροί δεν μπορούν να στηρίξουν διαγνώσεις και να επέμβουν αποτελεσματικά σε νόσους.
Ακόμη και στο ευαίσθητο τμήμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας άρχισαν να εμφανίζονται ελλείψεις υλικών απαραίτητων για ασθενείς σε καταστολή, όπως σε σάκους αναρρόφησης, συσκευές χορήγησης ορού και καθετήρες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία έχουν πάρει εξουσιοδότηση και προχωρούν πλέον σε διαγωνισμούς, ενώ παράλληλα προκηρύσσονται 5 κεντρικοί και 20 περιφερειακοί διαγωνισμοί για αναλώσιμα υλικά καρδιολογικά, τεχνητού νεφρού και οφθαλμολογικά, περίπου το 10% των προμηθειών.
Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές επιβεβαιώνουν το… πάρτι που έγινε με τις απευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο την αμαρτωλή τριετία 2007 – 2009 και αναρωτιούνται γιατί δεν καταλογίζονται ευθύνες σε αυτούς που εξαίρεσαν από τους διαγωνισμούς τα υλικά για τις ορθοπεδικές, τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις, αλλά και τα υλικά για την αιμοκάθαρση.
“Ευθύνη έχουν η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και οι κυβερνήσεις τότε, που δεν έκαναν τους διαγωνισμούς, καθώς και όσοι συμμετείχαν στις απευθείας αναθέσεις. Όχι οι υπόλοιποι. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο” σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας κ. Στραβολαιμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Προμηθευτών, ο κατάλογος των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία χωρίς διαγωνισμό περιελάμβανε το 2001 μόλις 187 είδη, το 2005 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 3.000 είδη και το 2007 αυξήθηκε εκ νέου. Από τον Σύνδεσμο, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι η χώρα καταδικάστηκε δύο φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έλλειψη διαφάνειας.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάριος Σαλμάς κάνει λόγο για χρέη που διογκώνονται υπέρμετρα, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τις ελλείψεις των νοσοκομείων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για διάλυση της λειτουργίας των νοσοκομείων.