Θρίαμβος των Φλαμανδών αυτονομιστών στις κυριακάτικες εκλογές, που οραματίζονται τη διάλυση του Βελγίου, σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεγάλη ανησυχία για περαιτέρω όξυνση της πολιτικής κρίσης στο Βέλγιο δημιουργεί ο -δίχως προηγούμενο- εκλογικός θρίαμβος των Φλαμανδών αυτονομιστών στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κόμμα που ζητά την ανεξαρτησία της Φλάνδρας ουδέποτε στην ιστορία της χώρας δεν είχε καταφέρει να φτάσει καν μέχρι την κάλπη. Τώρα, ωστόσο, κατήγαγε μια ιστορικών διαστάσεων νίκη, με ποσοστό σχεδόν 30%.
Οι εκλογές προκηρύχθηκαν στο Βέλγιο, λόγω της ασυνεννοησίας της Φλάνδρας με τη Βαλονία, που είναι οι δύο βασικές κοινότητες της χώρας και τα αποτελέσματα των εκλογών, μάλλον περιέπλεξαν παρά απλοποίησαν τα πράγματα.
Στη μεν ολλανδόφωνη Φλάνδρα, πρώτο κόμμα ήρθαν οι αυτονομιστές που θεωρούν ότι το βελγικό κράτος θα πρέπει να γίνει από ομοσπονδιακό, συνομοσπονδιακό.
Ο ηγέτης του αυτονομιστικού Φλαμανδικού κόμματος NVA, Μπαρτ ντε Βεφερ, αμέσως μετά τις εκλογές δήλωσε ότι “πρέπει αν γίνουν μεταρρυθμίσεις να μπει μια τάξη στα δημοσιονομικά. Ως Φλαμανδός λέω ότι πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι. Και γι’ αυτό τείνω το χέρι προς του Γαλλόφωνους”.
Στη γαλλόφωνη Βαλονία πρώτοι ήρθαν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι συγκέντρωσαν περίπου το 35%.
Ο Έλιο ντι Ρουπο, ηγέτης γαλλόφωνων σοσιαλιστών υποστήριξε ότι “ένα μεγάλο τμήμα των Φλαμανδών επιθυμεί να εξελιχθεί η χώρα μας στο θεσμικό κομμάτι. Για να σταθεροποιηθεί η χώρα μας, για να σταθεροποιηθεί το Βέλγιο αυτό το μήνυμα πρέπει να εισακουστεί”.
Προβληματισμός επικρατεί στο αν οι νικητές των εκλογών στις δύο κοινότητες μπορούν να καταλήξουν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά και αν, στην περίπτωση αυτή, πρωθυπουργός γίνει ο ηγέτης των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών.
Ο ηγέτης των Φλαμανδών Αυτονομιστών έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός του σύγχρονου βελγικού κράτους. Εάν συμβεί αυτό για πρώτη φορά το σύγχρονο βελγικό κράτος θα έχει γαλλόφωνο πρωθυπουργό ενώ έως σήμερα όλοι οι πρωθυπουργοί ήταν ολλανδόφωνοι.