Δραματική μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης θα έχουν οι εργαζόμενοι με την νέα ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Εργασίας σε εφαρμογή του μνημονίου. Οι απολύσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό, που επιτρέπεται μέχρι σήμερα.
Αλλάζουν όλα στα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων, καθώς ετοιμάζονται μεγάλες περικοπές στις αποζημιώσεις των απολυμένων και αυξάνεται δραματικά το όριο απολύσεων.
Ολα αυτά, έρχονται με προεδρικό διάταγμα που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας – υπο την πίεση της τρόϊκας, που συνεχίζει τους ελέγχους στην Αθήνα. Οι αλλαγές στο εργασιακό προωθούνται λίγο πριν ο Ανδρέας Λοβέρδος καταθέσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, το οποίο φέρνει τα πάνω κάτω στις συντάξεις.
Σύμφωνα με τις νέες εργασιακές αλλαγές, οι απολύσεις γίνονται πιο εύκολες καθώς υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό, που επιτρέπεται μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους θα μπορούν να απολύουν το 5% των εργαζόμενων μηνιαίως, από 2% μέχρι σήμερα, δεν θα μπορούν- όμως -να απολύουν πάνω από 30 εργαζόμενους κάθε μήνα.
Η μείωση του ποσού της αποζημίωσης φτάνει ακόμη και στο 50% σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί από έναν ως τέσσερις μήνες νωρίτερα ανάλογα με τα χρόνια εργασίας. Συγκεκριμένα σε περίπτωση ενός έως δέκα ετών εργασίας πρέπει να ειδοποιηθεί έναν μήνα νωρίτερα. Από 10 ως 15 έτη δυο μήνες νωρίτερα, από 15 ως 20 σε τρεις μήνες νωρίτερα και πάνω από 20 χρόνια εργασίας πρέπει να ειδοποιηθεί τέσσερις μήνες. Στις περιπτώσεις αυτές η αποζημίωση πέφτει στο 50%.
Ολόκληρη παραμένει η αποζημίωση σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν ενημερώσει τον εργαζόμενο μέσα στις προθεσμίες που προαναφέρθηκαν.
Ακόμη για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών ο κατώτερος μισθός από 740 ευρώ μειώνεται στα ..630 ευρώ.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις αποφεύγουν να πάρουν θέση για την αύξηση των απολύσεων και την μείωση του ποσού των αποζημιώσεων. Ζητούν όμως να ισχύσει το μνημόνιο, που έχει ψηφιστεί ήδη από τη Βουλή και προβλέπει αύξηση των απολύσεων από 2 στο 4%.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ: “Δεν αμφισβητούμε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το μνημόνιο”.
Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, που απασχολούν λίγους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους και κατά συνέπεια δεν αλλάζει το καθεστώς των απολύσεων ζητούν οι αποζημιώσεις να δίνονται σε διάστημα οκτώ μηνών.
Οι εργοδότες προτείνουν να μην περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός υπό την προϋπόθεση όμως να παγώσουν οι μισθοί επί τρία χρόνια.
Τα συνδικάτα θεωρούν αιτία πολέμου την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και τάσσονται κατά της μείωσης των αποζημιώσεων.
Την ώρα που δημοσιοποιούνταν οι αλλαγές στο εργασιακό τοπίο, το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιούνταν συλαλλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.
“Την ώρα που ξεκινάει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των εργαζόμενων -δήλωσε ο οργανωτικός γραμματές της ΓΣΕΕ, Β. Μουτάφης- ο υπουργός Εργασίας προκαλεί. Πριν λίγο έδωσε στη δημοσιότητα τα προεδρικά διατάγματα που αυξάνουν τα όρια απολύσεων που μειώνουν τις αποζημιώσεις, που καταργούν στην ουσία την εθνική συλλογική σύμβαση. Είναι ντροπή και ανεπίτρεπτο”.
“Ανεβάζει τη φτώχεια και κατεβάζει το εισόδημα των εργαζομένων. Αυξάνει την ανεργία και σε λίγο ο ίδιος ο κόσμος θα βγει στους δρόμους” σχολίασε για τις αλλαγές ο Βαγγέλης Μπουόύλας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ.