Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο BBC, ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές προκλήσεις. Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο ΒΒC εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι η Ελλάδα θα τα καταφέρει ενώ αποδοκίμασε τα δημοσιεύματα εναντίον της χώρας μας που έκαναν λόγο για “Έλληνες τεμπέληδες”.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό της Γερμανίας το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν κατάφερε να κρύψει τη δυσφορία του για την εμμονή του Βρετανού δημοσιογράφου να αποσπάσει μια αρνητική δήλωση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτηθείς από τον Άγγλο δημοσιογράφο “τι θα γίνει αν, όπως πιστεύουν πολλοί οικονομολόγοι η Ελλάδα παρά το τεράστιο πακέτο βοήθειας στους επόμενους 18 μήνες περίπου κηρύξει στάση πληρωμών η προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της; η γερμανική κυβέρνηση και οι γερμανικές τράπεζες θα υποστούν ένα τεράστιο πλήγμα πράγμα που θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τα ίδια τα θεμέλια του ευρώ” ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι “ως υπουργός Οικονομικών και έχοντας συναίσθηση των ευθυνών των αξιώματός μου μόνο αυτήν την απάντηση μπορώ να σας δώσω: δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ότι τα μέτρα είναι επαρκή”
“Παρά το γεγονός ότι έχει πρόσβαση σε ‘νέο χρήμα’ -επέμεινε ο δημοσιογράφος- λόγω της διάσωσης απ’ την Ευρώπη το εθνικό της χρέος είναι εκτός ελέγχου. Υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ και ακόμη αυξάνεται”. Ο γερμανός υπουργός επέμεινε ότι “παρ’ όλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει”.
“Και αν κάνετε λάθος;” συνέχισε ο δημοσιογράφος αναγκάζοντας τον κ. Σόιμπλε να απαντήσει “το λανθάνειν ανθρώπινο”.
Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου φτάνοντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την επισήμανση ότι απαιτείται καλύτερη εποπτεία της διεθνούς αγοράς.
Από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι στόχος των επαφών του είναι ο καλύτερος συντονισμός των Ευρωπαίων απέναντι στους κερδοσκόπους αλλά και η αλλαγή του τρόπου δημοσιονομικής αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών που επιβαρύνουν κυρίως τη χώρα μας.
Εν τω μεταξύ με Έκθεση – βόμβα η Κομισιόν προβλέπει ότι με βάση τις προοπτικές Χρέους, οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προδιαγράφονται δραματικές, σημειώνοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με την Έκθεση προβλέπεται ότι το χρέος τη περίοδο 2007- 2011 στην Ευρωζώνη θα έχει αυξηθεί κατά 22,5 μονάδες φτάνοντας στο 88,5% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα θα έχει “φουσκώσει” κατά 38,2 μονάδες φτάνοντας στο 133,9% του ΑΕΠ. Όσο για τις προοπτικές Χρέους έως το 2020, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 160% και στην Ιρλανδία στο 140% του ΑΕΠ.
Το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, οι οποίες ενώ στην Ευρωζώνη υπολογίζεται ότι θα έχουν αυξηθεί κατά 2,7 μονάδες έως το 2060, στην Ελλάδα θα έχουν αυξηθεί κατά 12,5 μονάδες, χωρίς να συνυπολογιστούν, πάντως, τα όποια οφέλη από το νέο Ασφαλιστικό.
Με ανακοίνωσή του ο Όλι Ρεν τόνισε ότι “οι αναταραχές στις αγορές κρατικού Χρέους έχουν ρίξει σκιά πάνω στη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.