Ανατροπές - εξπρές στις εργασιακές σχέσεις φέρνει το νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, το ύψος αποζημίωσης λόγω απόλυσης αλλά και τους ειδικούς κατώτερους μισθούς για όσους νέους μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Αντιδράσεις αντιπολίτευσης, ΓΣΕΕ.
Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά στο ύψος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εργασίας, που τελεί υπό τη τελική έγκριση της τρόικας.
Για εργαζόμενο με 10 χρόνια υπηρεσίας, ο εργοδότης όφειλε να προειδοποιήσει για την επικείμενη απόλυση 6 μήνες νωρίτερα, κάτι που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα έπαιρνε αυτούς τους έξι μισθούς συν τρεις μήνες ως αποζημίωση απόλυσης, άρα συνολικά 9 μισθούς.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει προειδοποίηση 2 μηνών, δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος θα λάβει τα δύο μηνιάτικα συν 1 μήνα αποζημίωση απόλυσης, άρα μόλις 3 μισθούς. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για εργαζόμενο με 20 χρόνια υπηρεσίας, ο οποίος θα έπαιρνε τους 16 μισθούς της προειδοποίησης της καταγγελίας της σύμβασης και άλλους 8 ως αποζημίωση, δηλαδή συνολικά 24 μισθούς.
Με το νέο πλαίσιο, εάν δεν υπάρξει βελτίωση ο χρόνος της προαναγγελίας άρα και οι σχετικοί μισθοί περιορίζονται στους 4 και η αποζημίωση στα 2 μηνιάτικα άρα θα πάρει μόλις 6 μισθούς.
Αλλαγές έχουμε και στη καταβολή της αποζημίωσης, αφού έως τώρα ο εργοδότης υποχρεωνόταν στην εφάπαξ καταβολή για έξι μισθούς και το υπόλοιπο σε 3μηνιαίες δόσεις, ενώ τώρα η εφάπαξ καταβολή θα γίνεται μόνο για 2 μισθούς και το υπόλοιπο σε 2μηνιαίες δόσεις.
Οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την έως τώρα υλοποίηση των δεσμεύσεων- γεγονός που “κλειδώνει” την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του ευρωδανείου- αντιμετώπισαν θετικά τις επικείμενες αλλαγές στο Εργασιακό.
“Αν θέλεις να διασφαλίσεις τις συντάξεις πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα υπάρχουν δουλειές. Τα μέτρα για την αγορά εργασίας θα διευκολύνουν τις προσλήψεις” υποστήριξε ο Σερβάς Ντερούς, επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο για το περιεχόμενο των διατάξεων, όσο και για την επιλογή του Προεδρικού Διατάγματος αντί Σχεδίου Νόμου.
Το πλαίσιο ανατροπών προβλέπει ειδικούς κατώτερους μισθούς για νέους εργαζόμενους έως 21 ετών που θα παίρνουν το 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήτοι εν προκειμένω 591,65 ευρώ, για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών που θα παίρνουν το 85% του εκάστοτε κατώτεροι μισθού δηλαδή 628,63 ευρώ, ενώ για τις συμβάσεις μαθητείας 1 έτους το “ψαλίδι” ορίζεται στο 70% άρα ο μισθός περιορίζεται στα 517,69 ευρώ.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, ο ΟΑΕΔ δύναται αλλά δεν υποχρεώνεται να καταβάλει τη διαφορά μέχρι τη συμπλήρωση του κατώτερου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αναγκαία για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τα διαρθρωτικά μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
Αντιδράσεις
Ο αρμόδιος για τα εργασιακά θέματα, βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, υποστήριξε ότι “χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον και κλίμα έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο και για τους ανέργους και για τους απολυόμενους και για την Ελλάδα του αύριο. Η κυβέρνηση προχωρά μονοδιάστατα και είναι λάθος δρόμος. Δεν δημιουργεί αναχώματα για την περιφρούρηση των ανέργων και των απολυομένων. Εγκαταλείπεται το κοινωνικό κράτος και όλα αυτά θα δημιουργήσουν τριγμούς στην κοινωνική συνοχή”.
“Αδίστακτη” χαρακτήρισε την κυβέρνηση η Αλέκα Παπαρήγα τονίζοντας ότι “το προεδρικό διάταγμα που η κυβέρνηση το έδωσε για διαβούλευση δείχνει ότι και αυτή και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι. Και οδεύουμε σ’ έναν μεσαίωνα, εργασιακό μεσαίωνα, κοινωνικό μεσαίωνα, στον 21ο αιώνα”.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του για τις προωθούμενες απ’ την κυβέρνηση αλλαγές στα εργασιακά, δήλωσε ότι “η όλη διαδικασία που ακολουθείται από τη κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα κατατείνει σε πολλές απολύσεις. Πολύ φοβούμαι πως ο κ. Παπανδρέου δεν αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος και που μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Τον καλώ για περισσότερη σύνεση”.
Για “πολιτική κατεδάφιση” έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας ότι “η σπουδή τη κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του μνημονίου με προεδρικά διατάγματα και να προχωρήσει σε μια πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων με προεδρικά διατάγματα αποτελεί ωμή θεσμική εκτροπή”.
“Πρόκειται για ένα απαράδεκτο κατασκεύασμα -δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος- το οποίο δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Εκθεμελιώνει όλα τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγεί με εύκολο τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και διογκώνει μόνο τα κέρδη και τα ωφελήματα για τους βιομηχάνους”.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν γενική απεργία για τις 29 Ιουνίου.