Πυρά από την αντιπολίτευση αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ δέχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις σκληρές διατάξεις για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις. Ο υπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που του ζήτησε να κάνει ο,τι μπορεί για να περισώσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων
Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αλλαγές στα εργασιακά.
Οι δύο άντρες, μπροστά στις κάμερες είχαν έναν πολύ ενδιαφέροντα διάλογο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι “περνάμε δύσκολες ώρες, ελπίζω να δώσετε την μάχη -είπε στον κ. Λοβέρδο- για να περιοριστούν οι απώλειες και να πείσετε την κοινωνία ότι οι θυσίες θα έχουν αποτέλεσμα”.
Ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι “περνάω δύσκολες ώρες αλλά δεν κάμπτομαι. Η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί η χώρα. Μπροστά σε αυτό δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι θα φύγουμε από τη μέγγενη”, ενώ πρόσθεσε ότι, σε συνεννόηση με τους δανειστές υπήρξε συμφωνία τελικά για να πληρώσει στο συνταξιοδοτικό να φτάσουν στο 63%-64%.
Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στο στόχαστρο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι του καταλογίζουν και λάθος χειρισμούς και ρυθμίσεις που θα έχουν ιδιαίτερα σκληρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Το μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να στηρίζει τον υπουργό, ο οποίος άρχισε ήδη κύκλο επαφών με βουλευτές της συμπολίτευσης και δηλώνει ανοικτός στο διάλογο, διαβεβαιώνοντας ότι οι αποδοχές όσων προσλαμβάνονται για πρώτη φορά δεν πρόκειται να μειωθούν.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι το κόψιμο των αποζημιώσεων ζητήθηκε από την τρόικα προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πειθαρχούσε, θα γινόταν εξαιρετικά δύσκολο το να εισπράξει τη δεύτερη δόση του δάνειου.
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι αντίθετος στην υπό αυστηρές προϋποθέσεις ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όχι όμως με τον ισοπεδωτικό για τους εργαζόμενους τρόπο με τον οποίο τις επιχειρεί η κυβέρνηση.
Οι αλλαγές στο εργασιακό προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με το Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να εκφράζει αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων.
Φωνές από το χώρο της Αριστεράς καλούν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρνηθεί να υπογράψει τα επίμαχα προεδρικά διατάγματα. Ο κ. Παπούλιας εξήγησε, και σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους, το Σύνταγμα δεν του επιτρέπει ούτε να αρνηθεί αλλά ούτε και να αναπέμψει τα διατάγματα.
Στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο του τον υπουργό Εργασίας κάνοντας λόγο για ένα υπουργό που “πότε να κλαψουρίζει και πότε να λεονταρίζει. Αυτή δεν είναι εικόνα υπουργού κυβέρνησης. Δεν είναι εικόνα κυβέρνησης”.