"Θα είχαν εξαφανιστεί όλες αν δεν τις είχαμε σώσει" δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt" και κατηγόρησε τις διοικήσεις τους ότι συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Επίθεση στις τράπεζες για τη συμπεριφορά τους μετά την οικονομική κρίση εξαπέλυσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, επικρίνοντας τις υπερβολικές αμοιβές, τα πακέτα των πριμ και την νοοτροπία αύξησης των κερδών σε ελάχιστο διάστημα, πρακτικες που -όπως είπε- δεν συνάδουν με τις βασικές δημοκρατικές αρχές.
“Θα είχαν κλείσει όλες εάν δεν τις είχαμε σώσει.Και είναι ακατανόητο ότι οι μάνατζερ σήμερα συμπεριφέρονται όπως πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers” επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”.
Απαντώντας στις επικρίσεις για την αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Ζαν Κλοντ Τρισε επέκρινε Γαλλία και Γερμανία ότι ευθυνονται εν μέρει για την κρίση χρέους, γιατί και εκείνες παραβίαζαν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Οι δύο κυβερνήσεις ήταν άκρως αναξιόπιστες για πολλούς μηνες και χρόνια, είπε ο Τρισέ και επέκρινε ιδιαίτερα την στάση των Γερμανών σημειώνοντας: “Εύχομαι η γερμανική κοινή γνώμη να είχε αντιδράσει και τότε με την ίδια αγανακτηση που αντεδρασε όταν η ΕΚΤ αποφασισε στις αρχές Μαϊου να αγοράσει κρατικά ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες προκειμένου να στηρίξει το ευρώ. Η κατάσταση ήταν δραματική”.
Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ επιμένει ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση απαιτείται εξυγίανση των δημοσιονομικών. Τη θέση αυτή θα υποστηρίξει η καγκελάριος στη σύνοδο του ομίλου των 20, σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον που ζητά συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης.
Τις ευρωπαϊκές θέσεις αναμένεται, πάντως, να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία, αφού όπως τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί στην Αγία Πετρούπολη, Βρυξέλλες και Μόσχα θα προτείνουν από κοινού πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως περιορισμούς στην λειτουργία των off shore.