Έως και 15 χρόνια αργότερα θα βγαίνουν πλέον στη σύνταξη οι εργαζόμενες μητέρες στο δημόσιο, με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκε την Δευτέρα. Σαρωτικές οι αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου.
Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό του δημοσίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε μειωμένες αποδοχές, θα ισχύσει και στο δημόσιο από το 2015 ενώ ανάλογα θα είναι τα χρόνια συνταξιοδότησης με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή το 65ο έτος ηλικίας και 40 έτη εργασίας.
Έως και 15 χρόνια αργότερα θα βγαίνουν πλέον στη σύνταξη οι εργαζόμενες μητέρες στο δημόσιο, με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο καθορίζει κοινό όρια εξόδου στη σύνταξη το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες.
Η εξίσωση θα γίνει σταδιακά από το 2011 μέχρι το 2013 και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες στο δημόσιο οι οποίες έχουν ανήλικο παιδί και, μέχρι φέτος, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων προϋπηρεσίας έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη στα 50 τους χρόνια.
Όσες γυναίκες συμπληρώσουν το 2011 τα 25 χρόνια προϋπηρεσίας, θα βγουν στην σύνταξη στα 55. Το 2012 στα 60 και όσες συμπληρώσουν 25 χρόνια το 2013 στα 65.
Εξαίρεση στις αλλαγές αυτές έχουν μόνον άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά. Και αυτοί θα βγουν στη σύνταξη το αργότερο στα 60 τους.
Από το 2011 σταματά πλέον το δικαίωμα των γυναικών να βγαίνουν με κανονική σύνταξη στα 60 τους και εξισώνονται μέσα σε μια τριετία με τους άντρες. Όσες θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης το 2011 θα βγουν στα 61, το 2012 στα 63 και το 2013 στα 65 τους χρόνια. Αν θέλει να βγει νωρίτερα θα παίρνει μειωμένη σύνταξη. Και αυτή όμως αντί στα 55 θα την παίρνουν σταδιακά από το 2011 έως το 2013 στα 60 χρόνια.
Από το 2015 για τους ασφαλισμένους του δημοσίου ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται όπως και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα υπολογίζονται όλα τα χρόνια εργασίας και σε αυτά, μετά τα 65 θα προστίθεται αναλογικά και η βασική σύνταξη των 360 ευρώ.
“Τσεκούρι” πέφτει και στις γυναίκες στρατιωτικούς οι οποίες θα χρειάζονται 25 χρόνια εργασίας για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, όπως και οι άντρες, ενώ μητέρες με τρία παιδιά και άνω θα χρειάζονται 25 χρόνια προϋπηρεσίας, και πιθανότατα θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 60. Σήμερα, έβγαιναν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τη συμπλήρωση 20 ετών προϋπηρεσίας.
Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε άγαμες ενήλικες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενώ θα απαιτούνται 5, αντί 2 χρόνια έγγαμου βίου για να δικαιούται ο σύζυγος ή η σύζυγος υπαλλήλου σύνταξη χηρείας.
Μετά τον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται από 1η Αυγούστου παρακράτηση εισφοράς και στους συνταξιούχους του δημοσίου με κύρια σύνταξη άνω των 1400 ευρώ, με συντελεστές από 3 έως 9%.
Παράλληλα, με το νέο ασφαλιστικό αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού, άρα και το ύψος των συντάξεων, οι οποίες θα είναι κατά πολύ μικρότερες απ’ ό,τι σήμερα. Όσοι στο δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τα τέλη του 2014 θα βγάλουν σύνταξη με το υπάρχον καθεστώς, δηλαδή την καλύτερη πενταετία, ενώ μετά το 2015 ο υπολογισμός θα είναι μικτός, δηλαδή καλύτερη πενταετία και εισφορές.
Την ίδια ώρα, σε αγώνα δρόμου, μετά την καθιέρωση 40 χρόνων εργασίας για κανονική σύνταξη θα βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι, ώστε κάποια από τα χρόνια αυτά να τα καλύψουν με πλασματικό χρόνο. Αυτός θα επιτρέπεται να είναι έως πέντε χρόνια, εκ των οποίων στρατιωτική θητεία, σπουδές και επίδομα ανεργίας θα εξαγοράζονται, ενώ δωρεάν θα προσμετρώνται για τις μητέρες οι μήνες κύησης και λοχείας.