Κατηγορηματικά απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας απ' το ευρώ ή αναδιαπραγμάτευσης του χρέους ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Καναδική τηλεόραση. Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αναζήτησης ευθυνών από εκείνους που οδήγησαν την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και δήλωσε ότι αν διαπιστωθούν ευθύνες, θ' αποδοθούν.
Κατηγορηματικά απέρριψε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας ότι ήταν μια επιλογή που βγήκε ευθύς εξαρχής από το τραπέζι των διαβουλεύσεων.
Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο Fox και στην καναδική τηλεόραση, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των πολιτών, παρά το ότι τα μέτρα προσαρμογής είναι δύσκολα, τα θεωρεί ευκαιρία για το μέλλον της χώρας, συμπληρώνοντας ότι τα πρώτα στοιχεία για τη μείωση του Ελλείμματος είναι θετικά, ενώ έκανε λόγο για αναζήτηση νομικών ευθυνών απ’ όσους οδήγησαν την ελληνική οικονομία στη σημερινή κατάσταση.
“Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, δεν θ’ αναγκάσει τους πιστωτές της να δεχτούν λιγότερα ή δεν θα μειώσει τα κέρδη απ’ τους επενδυτές ή ότι δεν θα καλύψει τα χρέη της;” ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό ν’ απαντά κατηγορηματικά πως: “Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτή είναι η απόφαση που πήραμε, υπήρχε αυτή η επιλογή αλλά την απορρίψαμε”.
Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι ήδη πολύ καλύτερη και τα μέτρα αρχίζουν ν’ αποδίδουν, ενώ επανέλαβε ότι τυχόν ευθύνες θ’ αναζητηθούν αλλά και θα καταλογιστούν.
“Ναι, ήταν πολύ μεγάλη η απάτη της προηγούμενης κυβέρνησης -είπε χαρακτηριστικά- αλλά εμείς θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Είναι μια υπόθεση που θα εξεταστεί στη Βουλή. Υπάρχουν ευθύνες και πιθανώς νομικές επιπτώσεις για εκείνους που τα έκαναν αυτά στη χώρα μας”, ξεκαθάρισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων που χρειάστηκε να ληφθούν προκειμένου η χώρα να βγει απ’ την κρίση.
“Ο λαός αντιλαμβάνεται οτι έχουμε πατριωτικό ενδιαφέρον, ότι πρέπει ουσιαστικά ν’ αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει ν’ αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία. Έχω πει ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας δεν είναι τα χρήματα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα, η ΝΔ δεν συμμερίζεται, την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος ενώ πέρσι ήταν 5,2 δισ. ευρώ στο 5μηνο, φέτος είναι λιγότερα από 4,9 δισ. ευρώ, τα έσοδα από ΦΠΑ είναι οριακά αυξημένα από τα 7 δισ. και 88 εκατομμύρια στα περίπου 7,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ ήτοι στο 44,2% των αρχικών πιστώσεων, με τον ΟΑΕΕ να έχει απορροφήσει ήδη 530 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 88,3% των αρχικών πιστώσεων.
“Ο περιορισμός του ελλείμματος -σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, βουλευτή της ΝΔ- κατά 38,7% το πρώτο πεντάμηνο του 2010 είναι, για έναν ακόμα μήνα, εικονικός. Εάν συνυπολογίσουμε μόνο την απόκλιση από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Έλλειμμα μειώνεται κατά 26,2% έναντι 35% που είναι ο στόχος”.
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε ο πρόεδρος της ALPHA BANK, ο οποίος εκτίμησε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, επισημαίνοντας ότι η τρόικα αναγνωρίζει ότι το Πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμόζεται με συνέπεια.
“Δεν υπάρχει λόγος μεμψιμοιρίας και απογοητεύσεως -υποστήριξε ο κ. Κωστόπουλος- η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα εξέλθει δυνατότερη απ’ τη κρίση έχοντας αποδείξει ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και αποτέλεσμα”.