Η ιστορική κεντρο-αριστερή εφημερίδα Λε Μοντ εξαγοράζεται, εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών. Ο αγώνας των ενδιαφερομένων επενδυτών, έφερε στο φως της δημοσιότητας την προσωπική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί. Η έγκυρη γαλλική εφημερίδα, αντικρύζει μια νέα εποχή, αφού μέχρι σήμερα διοικείτο απ' τους συντάκτες και το προσωπικό της
Τα συσσωρευμένα χρέη και το ενδεχόμενο πτώχευσης της κεντρο-αριστερής εφημερίδας, Λε Μόντ δεν ήταν κοινό μυστικό στο Παρίσι. Καιρό τώρα ο ιστορικός όμιλος είχε ανοιχθεί στην αγορά θέτοντας προς πώληση το πλειοψηφικό του πακέτο.
Η υπόθεση έλαβε νέες διαστασεις όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Νικολά Σαρκοζί φρόντισε να ξεκαθαρίσει σε ποιά χέρια θέλει να περάσει η εφημερίδα. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Culture, ο επιχειρηματίας Πιέρ Μπερζέ, που δήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Μοντ, μαζί με τραπεζίτη και ιδρυτή κινητής τηλεφωνίας, μίλησε για δάκτυλο του Ελυζέ πίσω από την αντίπαλη προσφορά.
“Ο ρόλος μιας εφημερίδας δεν είναι να υπακούει στις εντολές του προέδρου της Δημοκρατίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μπερζέ.
Ο Μπερζέ, ο οποίος υπήρξε χορηγός της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις προεδρικές εκλογές του 2007, αφήνει αιχμές ότι ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί την έτερη προσφορά εξαγοράς, που υπέβαλε κοινοπραξία υπό τον παλιό φίλο του Σαρκοζί και ιδιοκτήτη του περιοδικού Νουβέλ Ομπζερβατέρ, Κλόντ Πεντριέλ μαζί με τον ιδιοκτήτη της France Telecom και ισπανικού εκδοτικού ομίλου στον οποίο ανήκει η εφημερίδα Ελ Παίς.
Ο Πιέρ Μπερζέ, στην ίδια συνέντευξη δήλωσε οτι: “Μαζί με τον Πιγκάς και τον Νιέλ θα είμαστε ανεξάρτητοι. Δεν θα καλέσουμε το Ελυζέ να έρθει να μας βοηθήσει”.
Σύμφωνα με αναλυτές, ενδεχόμενη εξαγορά της Μόντ από την κοινοπραξία στην οποία μετέχει η -εν μέρει κρατική- France Telecom θα αποτελούσε ιδανική λύση για τον καταποντισμένο στις δημοσκοπήσεις Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος, προσβλέπει άλλωστε σε εκτόνωση της πίεσης που δέχεται απ’ τον Τύπο για σωρεία θεμάτων, όπως η καθυστερημένη αντίδρασή του στις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Νότια Γαλλία.
Μπορεί το μέλλον της Μόντ να μην έχει ξεκαθαριστεί, το μόνο σίγουρο όμως είναι οτι ένα κεφάλαιο κλείνει για την ιστορική εφημερίδα. Συντάκτες και προσωπικό χάνουν, όπως λένε, τη δυνατότητα ελέγχου της λήψης των αποφάσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Κι αυτό άλλωστε ήταν το σήμα κατατεθέν της εφημερίδας!
“Δεν είχαμε ποτέ εργοδότη στη Μόντ. Δεν γνωρίζουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεν έχουμε επιλογή”, δήλωσε συντάκτης της ιστορικής εφημερίδας.