Ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχουν υποβάλει σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της τρόικας, με αποτέλεσμα η κατάθεσή τους στη Βουλή να μετατίθεται από το υπουργείο Εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι “απαιτήσεις” της τρόικας μεταθέτει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή για την Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική ένσταση αποτελεί η απαίτηση της τρόικας να ενταχθούν στο ασφαλιστικό και οι περικοπές στη 13η και 14η σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα και για να αλλάξει η ρύθμιση θα πρέπει να αλλάξει εκ νέου ο νόμος.
Να περιοριστεί στα τρία χρόνια όπως ισχύει στο δημόσιο, ζητά η τρόικα, το μεταβατικό διάστημα για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των μητέρων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, που σχεδιάζεται να είναι ευνοϊκότερο, δηλαδή να ολοκληρωθεί μετά από πέντε χρόνια.
Για το ίδιο θέμα, ζητούν όπως στο δημόσιο οι μητέρες ανηλίκων να συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος και όχι στα 60, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ιδιωτικό τομέα από το 2011 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης σχεδιάζεται να αυξηθεί σταδιακά για τις μητέρες εργαζόμενες με ανήλικο στα 60 έτη, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2015.
Αντίθετα, στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενες με ανήλικο, από το 50ο έτος ηλικίας που βγαίνουν σήμερα με πλήρη σύνταξη έως το τέλος του 2013 θα χρειάζονται αλλά 15 χρόνια υπηρεσίας για να παίρνουν την ίδια σύνταξη, δηλαδή θα συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας του.
Ένα τρίτο σημείο διαφωνίας είναι οι συντάξεις χηρείας, για τις οποίες η τρόικα ζητεί να χορηγούνται στον σύζυγο ή τη σύζυγο αφού φτάσουν σε κάποια ηλικία και όχι αμέσως μετά το θάνατο του συνταξιούχου.
Ακόμη η τρόικα ζητεί να κοπούν και οι, περίπου, 26.000 συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων.
Οι αλλαγές στη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων φέρνουν τα πάνω-κάτω και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, άρα και στο ύψος.
Μέχρι το 2014 ο υπολογισμός θα γίνεται όπως σήμερα, δηλαδή με βάση τη μισθολογική κατηγορία του υπαλλήλου, αν είναι δευτεροβάθμιας ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το καταληκτικό μισθολογικό του κλιμάκιο, τα χρόνια εργασίας και το βασικό μισθό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι με υψηλότερο μισθό και λιγότερα επιδόματα να παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη απ,ο,τι άλλοι συνάδελφοι τους που έχουν χαμηλό μισθό, αλλά πολλά επιδόματα.
Μετά το 2015 οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν την ανταποδοτική σύνταξη και τη βασική των 360 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ύψος των κύριων συντάξεων στο δημόσιο αναμένεται να διαμορφωθεί όπως και στον ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό περίπου 64% του συντάξιμου μισθού αντί 70% έως 110% σήμερα. Αμφίβολο όμως παραμένει το ύψος της επικουρικής σύνταξης, καθώς θα εξαρτάται από τα οικονομικά των επικουρικών ταμείων.