Η Εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά, εξέδωσε πέντε ενταλματα για συνδικαλιστές του ΚΚΕ, που παραβίασαν την απόφαση για απαγόρευση της απεργίας των ναυτεργατών. Κόντρα κυβέρνησης - ΚΚΕ. Αποδοκίμασε η ΝΔ.
Σκληρή πολιτική κόντρα, μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ πυροδότησε ο επεισοδιακός αποκλεισμός του λιμανιού του Πειραιά από τους ναυτεργάτες και τα μέλη του ΠΑΜΕ.
Το λιμενικό καλείται να εκτελέσει τα πέντε εντάλματα σύλληψης κατά συνδικαλιστών, μετά από παραγγελία την οποία εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η εισαγγελέας πρωτοδικών Πειραιά.
Τα εντάλματα εκδόθηκαν ως επακόλουθο της μήνυσης που κατέθεσε το πρωί της Τετάρτης η ένωση ναυτιλιακών επιχειρήσεων αφορούν σε τέσσερα μέλη των προεδρείων των ναυτεργατικών σωματείων Στέφενσον και ΠΕΜΕΝ αλλά και στον πρόεδρο του συνδικάτου μετάλλου, μέλη του οποίου συμμετείχαν στον αποκλεισμό.
Δριμύτατη επίθεση κατά του Περισσού εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αφού υπεραμύνθηκε της επιλογής της μη δυναμικής αντίδρασης από την πλευρά του Λιμενικού, λέγοντας ότι κρατήθηκαν ισορροπίες προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις, κατηγόρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι επενδύει πολιτικά στην πρόκληση επεισοδίων.
“Ήταν ένα πολύ μεγάλο ζήτημα -επισήμανε ο κ. Πεταλωτής- το οποίο δεν ήταν θέμα μιας απλής καταστολής, είναι θέμα μιας πράξης πολιτικής ενός κόμματος και συγκεκριμένα του ΚΚΕ το οποίο έχει επιλέξει να επενδύσει σε διαλυτικά φαινόμενα. Ελπίζουμε και αυτή είναι η προσδοκία μας ότι θα σταματήσει το ΚΚΕ να φέρεται με αυτό τον τρόπο επιλέγοντας τελικά όχι τη νομιμότητα αλλά επιλέγοντας το συμφέρον του απλού πολίτη”.
Σκληρή ήταν η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία επέστρεψε τα πυρά. “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να μας απαντήσει -απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα- πως είναι δυνατόν οι Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι τώρα κατασκευάζουν 700 καινούρια πλοία. Πως είναι αυτή χώρα που έχει ένα τέτοιο πλεονέκτημα να έχει δεκάδες χιλιάδες ανέργους ναυτικούς”.
Τα επεισόδια προκάλεσαν αμηχανία σε κυβερνητικά στελέχη, καθώς στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης επικρατούν δυο απόψεις σχετικά με τους χειρισμούς της κατάστασης. Η μια τάσσεται υπέρ της δυναμικής αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, ενώ η άλλη επιμένει στην τακτική της διακριτικής επιτήρησης των απεργών.
“Η απεργία είναι σεβαστή αλλά αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δημιουργεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας και των λιμανιών ιδιαίτερα” ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
Επικριτική απέναντι στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης εμφανίστηκε η Νέα Δημοκρατία, με τον εκπρόσωπο Πάνο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει ότι “από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις υφίσταται τεράστια ζημιά η οικονομία της χώρας. Και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητες υποθέσεις και με ευαίσθητα ζητήματα”.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης άφησε αιχμές για την στάση που υιοθέτησε αρχικά η Ρηγίλλης.
Επιπτώσεις
Νέες απώλειες από την κινητοποίηση στο λιμάνι του Πειραιά μετρούν τουριστικοί φορείς και ακτοπλόοι, ενώ οι επιστημονικοί φορείς της πόλης εκφράζουν την οργή τους για την την εικόνα που παρουσίασε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και την ανοχή των αρχών.
“Όμηροι” της κινητοποίησης βρέθηκαν 25.000 ταξιδιώτες που δεν κατάφεραν να προωθηθούν στον προορισμό τους, ενώ ο τζίρος που χάθηκε υπολογίζεται στις 500.000 ευρώ.
Ακινητοποιήθηκαν 21 πλοία και όπως επισημαίνουν οι ακτοπλόοι για να περιγράψουν την οικονομική ζημιά που υπέστησαν, το κόστος λειτουργίας ενός μόνο πλοίου σε ημερήσια βάση κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωσή του ζητάει να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν.
Οι εικόνες από την κατάληψη του λιμανιού έκαναν το γύρο του κόσμου σε μια στιγμή που για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, τα μεγαλύτερα ξένα τουριστικά πρακτορεία χαρακτήριζαν την Ελλάδα έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς.