"Θα πετύχουμε αρκεί να θελήσουμε να κάνουμε όσα δεν κάναμε επί τόσα χρόνια" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Η κυβέρνηση υποστήριξε, δεν θα υπολογίσει το όποιο πολιτικό κόστος.
“Θα πετύχουμε αρκεί να θελήσουμε να κάνουμε όσα δεν κάναμε επί τόσα χρόνια” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα υπολογίσει το όποιο πολιτικό κόστος.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από το τούνελ, παρά τις προκλήσεις, εμφανίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κάλεσε και τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μεγάλες και αποφασιστικές κινήσεις, και σημείωσε ότι εάν δεν λαμβάνονταν τώρα τα μέτρα, η χώρα θα βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία πληρωμών.
“Δεν ισχυρίζομαι ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα -υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου- για την κυβέρνηση ο δρόμος είναι στρωμένος με πολλές προκλήσεις, με μια πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία στην οποία όμως σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω”.
Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα ζήτησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Ράπανος- τονίζοντας ότι η ένταση της κρίσης δεν επιτρέπει διλήμματα ενώ επισήμανε ότι “η σημερινή κρίση δεν μας θέτει πλέον μπροστά σε διλήμματα. Αλλά σε μια αδήριτη επιλογή εκείνης της δύσκολης πορείας για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Και η οποία δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη αν δεν περιλαμβάνει την μεταρρύθμιση και τον εκσυχρονισμό των δομών του κράτους, την αλλαγή νοοτροπιών οι οποίες για δεκαετίες στρέβλωναν τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών αλλά και των επιχειρήσεων και των ατόμων”.
Αίσθηση προκαλούν και οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρτ, η οποία σημειώνοντας ότι η πιστή εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου από την Ελλάδα διασκέδασε τις αρχικές επιφυλάξεις των Κοινοτικών και των αγορών, παραδέχθηκε ότι υπήρξε πολιτική απόφαση για διάσωση της χώρας μας, καθ’ υπέρβαση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
“Αν δείτε την ελληνική κρίση του χρέους -ανέφερε η κ. Λαγκάρντ- δεν είχατε τη ρήτρα μη διάσωσης στη Συνθήκη, αλλά βρήκαμε τρόπο να διασώσουμε την ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει να βγει απ’ την δύσκολη κατάσταση. Άρα υπάρχει αυτή η πολιτική δυναμική”.
Κι ενώ η Κομισιόν εξετάζει εισηγήσεις ακόμα και για επιβολή επιπλέον χρεώσεων στα ομόλογα των κρατών που δεν μειώνουν το Χρέος τους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προανήγγειλε αλλαγές επί το αυστηρότερον στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξήτου στη “La Repubblica”: “Όλες οι πτυχές που αφορούν στην πολυμερή εποπτεία θα ενισχυθούν στο επίπεδο των 27 χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένα “ποιοτικό άλμα” όσον αφορά στη βελτίωση της εποπτείας των δημοσιονομικών πολιτικών, της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.