Το "πράσινο" φως από το υπουργικό συμβούλιο, πήρε το εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται ήταν αναγκαίες, ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.
Το “πράσινο” φως από το υπουργικό συμβούλιο, πήρε το εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται ήταν αναγκαίες, ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής.
Με 15 χρόνια επιβαρύνονται οριστικά όλες οι μητέρες ανηλίκων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πλήρης σύνταξη θα δίνεται μετά από 40 χρόνια δουλειάς ενώ καταργείται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη οι οποίες μετατρέπονται σε ετήσια επιδόματα.
Ο υπουργός Εργασίας αποσαφηνίζοντας τα άρθρα του σχεδίου νόμου τόνισε ότι το νέο μοντέλο σύνταξης που θα καθιερωθεί από το 2015 δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 64% του μισθού και οδηγεί σε αύξηση των μικρών και μεσαίων συντάξεων.
Οι επιτηρητές δεν έκαναν τελικά πίσω στις μητέρες για τις οποίες θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας στα 65 για πλήρη σύνταξη και στα 60 για μειωμένη μετά από μία μικρή μεταβατική περίοδο 3 ετών (2011-2013) Έτσι οι μητέρες που προέρχονται από τα ειδικά ταμεία (1983-1992) θα βγουν στη σύνταξη στα 52 από το 2011, στα 55 από το 2012 και στα 65 από το 2013 (μειωμένη στα 50, 53 και 60 αντίστοιχα).
Οι μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ (1983-1992) θα συνταξιοδοτούνται στα 57 ,το 2011, στα 60 τι 2012 και στα 65 από το 2013 και μετά.
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η ελληνική πλευρά κατάφερε να διασώσει τις συντάξεις λόγω χηρείας που κινδύνευαν να καταργηθούν, τις υφιστάμενες συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες ενώ κέρδισε μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο έως και 7 χρόνια για την αύξηση ορίων ηλικίας των ασφαλισμένων με καθεστώς βαρέων για να φτάσουν στο όριο ηλικίας των 60 ετών από τα 55 που είναι σήμερα.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στα εργασιακά με αιχμή τη διάταξη προσφυγή στη Διαιτησία που σύμφωνα με τα συνδικάτα ξεπερνούσε σε σκληρότητα ακόμα και το μνημόνιο.
Ο υπουργός κάλεσε τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις να συμφωνήσουν όσον αφορά τη διαδικασία της διαιτησίας αλλά και να προχωρήσουν στην υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης βρίσκοντας κάποιο τρικ για οριακές έστω αυξήσεις για να ξεπεραστεί το μνημόνιο που επιβάλει τριετές πάγωμα μισθών.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με θράσος και κυνικότητα βάζει ταφόπλακα στις ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενος να αποτρέψουν από το κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.