Η βιωσιμότητα των ταμείων θα κρίνει τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό. Μικρότερες θα είναι οι απώλειες για τις συντάξεις κάτω των 1.500 ευρώ, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Mega.
Η βιωσιμότητα των ταμείων θα κρίνει τη χορήγησή των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό. Το κράτος δεν εγγυάται πλέον τι επικουρικές συντάξεις, αν δεν μπορέσουν να αντέχουν τα ταμεία.
Ο υπουργός Εργασίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι επικουρικές θα συρρικνωθούν ή θα κοπούν εντελώς, μιλώντας στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο”, αν οι αναλογιστικές μελέτες δείξουν έως το τέλος του χρόνου ότι το ταμείο που τις χορηγεί βρίσκεται στο κόκκινο.
“Ζητήσαμε απ’ όλα τα επικουρικά ταμεία, θα ψηφιστεί αυτό -υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος- να κάνουν αναλογικές μελέτες. Για να δουν τις δυνατότητες έχουμε. Ταμείο το οποίο λέει, δεν έχω, θα πρέπει να διαρθρώσει τα οικονομικά του. Εμείς χρήματα για να δώσουμε, να καλυφθεί μια πρωτοβουλιακή ασφάλιση, δεν έχουμε”.
Τα μεγαλύτερα θύματα του νέου ασφαλιστικού είναι οι μητέρες ανηλίκων, παραδέχθηκε ο υπουργός, που επιβαρύνονται με 15 χρόνια επιπλέον δουλειάς ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η ολική επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που “ψαλιδίστηκαν” και με νόμο μπορεί να συζητηθεί μόνο αν βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.
Βάση του νομοσχεδίου μειώνεται ο συντελεστής αναπλήρωσης στα επίπεδα του ΙΚΑ για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι βουλευτές, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά.
“Να ξέρετε ότι όλες οι ρυθμίσεις περί οροφής στις συντάξεις -επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος- ισχύει και για βουλευτές. Επίσης και το διαδοχικό είναι στις στοχεύσεις μας. Για την ώρα αύξηση των χρόνων, δεύτερον πλαφόν, όπως και στους άλλους πολίτες”.
Μετά το ελεγκτικό συνέδριο που υπέβαλε ενστάσεις για το ασφαλιστικό του δημοσίου κυρίως για την ενοποίηση των ταμείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από κοινού με τους δικηγορικούς συλλόγους, ετοιμάζουν μπαράζ προσφυγών κυρίως για τις περικοπές στις συντάξεις.
Στο μέτωπο των εργασιακών, ο υπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουν άμεσα σε συμφωνία για τη διαιτησία αλλά για οριακές αυξήσεις στους μισθούς μέσω της εθνικής συλλογικής σύμβασης, για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του παγώματος των μισθών που προβάλει το μνημόνιο”.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας: “Οι εργοδότες που είχαν αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας της διαιτησίας και της μεσολάβησης, βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση και κει αρχίζει να φαίνεται ένα φως για συμφωνία των κοινωνικών εταίρων”.
Τη σύσταση ενιαίου μετώπου στη Βουλή κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Συνασπισμού λέγοντας ότι: “Θα ζητήσουμε τόσο από την ΚΟ του ΚΚΕ όσο και από τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν το θάρρος της συνείδησής τους και καταψήφισαν στις 5 Μάη το μνημόνιο. Αλλά ακόμα και από τους τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν από τη δική μας ΚΟ, να καταθέσουμε από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία”.