Την καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους στην ανώτατη εκπαίδευση προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις. Οι εισηγήσεις για το νέο σύστημα προβλέπουν ένα χρόνο παρακολούθησης γενικών μαθημάτων και κατόπιν επιλογή τμήματος από τον φοιτητή.
Την καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους στην ανώτατη εκπαίδευση προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις.
Οι εισηγήσεις για το νέο σύστημα προβλέπουν εισαγωγή κατόπιν εξετάσεων σε λιγότερα μαθήματα, σε σχολή και όχι σε τμήμα, γεγονός που αναθέτει ουσιαστικά στα Πανεπιστήμια τον ρόλο της επιλογής των φοιτητών τους.
Μετά από ένα ή ενάμιση χρόνο παρακολούθησης γενικών μαθημάτων, ο φοιτητής θα μπορεί να επιλέξει, με μεγαλύτερη πλέον ωριμότητα, το τμήμα που επιθυμεί, με την προϋπόθεση όμως να έχει καλές επιδόσεις στα γενικά μαθήματα του πρώτου έτους.
Στη σύνοδο πρυτάνεων που έγινε στην Πιερία, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι πρότειναν ακόμη και να μπορεί να αλλάζει σχολή ο φοιτητής.
Η υπουργός Παιδείας θεωρεί θετικές τις προτάσεις των πρυτάνεων, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή του νέου συστήματος την ολοκλήρωση των αλλαγών στο λύκειο και προαναγγέλει ευρύτατες αλλαγές σε όλο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ένας υποψήφιος που θα εισάγεται, για παράδειγμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα παρακολουθεί για περίπου ένα χρόνο γενικά μαθήματα και ανάλογα με τις επιδόσεις και τις επιθυμίες του θα εγγράφεται σε ένα τμήμα. Αν δεν τα καταφέρει, θα μπορεί ακόμη και να αλλάξει σχολή, αλλά θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.
Των αλλαγών στο εξεταστικό σύστημα θα προηγηθεί η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, οι βασικές αρχές του οποίου θα τεθούν σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο.
Οι πρυτάνεις ζήτησαν να παραμείνει το νομικό πλαίσιο ως έχει για το θέμα του ασύλου, αλλά να γίνει αυστηρότερο όσον αφορά στο χρόνο αποφοίτησης ώστε να παίρνουν κανονικά πτυχίο οι φοιτητές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον τετραετή οικονομικό προγραμματισμό των Πανεπιστημίων, που θα εγκρίνεται και θα δίδονται οι πιστώσεις ανάλογα με το έργο κάθε ιδρύματος. Σ’ αυτόν θα περιλαμβάνονται και οι αμοιβές των καθηγητών, ενώ θα αναπτυχθεί πλήρες σχέδιο για τη συγχώνευση, αλλαγή γνωστικού αντικειμένου και ονομασίας, ακόμη και κατάργηση τμημάτων που δεν έχουν ζήτηση.