Αναλυτικές εξηγήσεις για όλες τις επίμαχες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έδωσε τη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Άκουσε έντονα κριτικά σχόλια, προτάσεις για αλλαγές, αλλά βρήκε και στήριξη.
Αναλυτικές εξηγήσεις για όλες τις επίμαχες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έδωσε τη Δευτέρα ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον αντίστοιχο κοινοβουλευτικό τομέα, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις όποιες επιφυλάξεις τους.
Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν κριτική και ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου αρχίζει τις επόμενες ημέρες στις επιτροπές της Βουλής.
“Η σπατάλη καγχάζει κι εμείς καλούμαστε να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος. Εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια κατάσταση στα ταμεία και η ίδια δομή στις διοικήσεις που μας έφερε σε αυτό το σημείο χρεοκοπίας” είπε ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομσχέδιο.
Ο Γιάννης Κουτσούκος κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να “πάρει πίσω” τη διάταξη για το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης, τονίζοντας: “Δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο. Στο όνομα του Μνημονίου δεν δικαιούμαστε να αλλοιώνουμε το χαρακτήρα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος”.
Άλλοι βουλευτές επισήμαναν στον κ. Λοβέρδο ότι στο πλαίσιο του Μνημονίου μπορεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μεγαλώσει η μεταβατική περίοδος στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας τόνισε πως “γίνεται μια τομή που επιβάλλεται από το Μνημόνιο και από την κατάσταση του ασφαλιστικού”, συμπλήρωσε όμως πως “πρέπει να διασφαλιστούν κάποια πράγματα, όπως το θέμα των εγγυήσεων στις επικουρικές, ενώ για τα βαρέα και τις μητέρες με ανήλικα παιδιά να βρεθεί καλύτερη μεταβατική περίοδος. Επίσης να κάνουμε πιο φθηνή την εξαγορά πλασματικού χρόνου”.
“Το ασφαλιστικό είναι ευαίσθητο ζήτημα και το θέμα δεν είναι εάν θα περάσει με την α ή β πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά εάν θα κατοχυρωθεί ως κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο στη συνείδηση του κόσμου” επισήμανε ο Δημήτρης Κουσελας.
Εκτός, όμως, από τις παρατηρήσεις για τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τόνισαν πως τη μάχη του ασφαλιστικού η κυβέρνηση πρέπει να τη δώσει με συνοχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλοί υπουργοί δεν στήριξαν πολιτικά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε: “Τι σημαίνει να είσαι υπουργός της κυβέρνησης; Είναι προσωπική επιλογή; Δεν πέρασε από υπουργικό συμβούλιο; Γιατί δεν βλέπω κανέναν υπουργό να το υποστηρίζει. Ούτε εμείς οι βουλευτές ούτε η κυβέρνηση θα περάσει εύκολα εάν μείνουμε στις περικοπές μισθών και συντάξεων”.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ κρίσιμη την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς -όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη- εάν δεν πάρει θετική ψήφο στη Βουλή, θα σταματήσει η ροή του δανεισμού.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και βελτιωτικές κινήσεις. “Στόχος μας -ανέφερε σε δήλωσή του- είναι να βγούμε από την περιπέτεια αυτή με μία χώρα ανταγωνιστική, που λειτουργεί με κανόνες, που δεν αδικεί τους πολίτες και που δίνει σε όλους τους ανθρώπους τις ίδιες ευκαιρίες”.
Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά ετοιμάζεται να πει “ναι” σε κάποια καθοριστικά άρθρα του που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Τα κόμματα της αριστεράς καλούν τους εργαζομένους να μετέχουν μαζικά στη μεγάλη απεργία της Τρίτης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του προς τον Φώτη Κουβέλη και τη νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά, το ΚΚΕ και τους τρεις διεγραμμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν σε κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.
Κουτρουμάνης στο MEGA
Το πρωί της Δευτέρας, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ξεκαθάρισε ότι θα παρακολουθείται συνεχώς η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι κυρίως το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), αλλά και το ΙΚΑ, θα ξέμεναν από ρευστό αν δεν ενέκρινε η τρόικα εξτρα χρηματοδότηση έως το τέλος του χρόνου.
“Δεν θα είχαμε από τον Μάιο δυνατότητα καταβολής συντάξεων για ΟΑΕΕ και από τον Ιούνιο για το ΙΚΑ. Σήμερα, όπως είναι τα πράγματα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα πληρωμής των συντάξεων του ΙΚΑ. Στον ΟΑΕΕ υπάρχει μία μικρή απόκλιση της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την οποία και έχει ενημερωθεί το ΔΝΤ” ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.
Παράλληλα, αποσαφήνισε ότι περικοπές στις επικουρικές θα γίνουν ακόμα και στα υγιή ταμεία για να μπορούν να καταβάλλουν συντάξεις και στο μέλλον, αφού το κράτος δεν εγγυάται πλέον την καταβολή τους.
Ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχτηκε την έλλειψη οργάνωσης των υπηρεσιών, που οδήγησε στην υπερσυνταγογράφηση, τις συντάξεις μαιμού και την έξαρση της εισφοροδιαφυγής. Προειδοποίησε, μάλιστα, με διακοπή των συμβάσεων των γιατρών που παρανομούν.