Ένα ζευγάρι ομολόγησε ότι ζούσαν στις ΗΠΑ με ψεύτικες ταυτότητες ενώ παραδέχθηκαν ότι είναι Ρώσοι πολίτες. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, υποστηρίζει ο ανακριτής.
Ένα ζευγάρι ομολόγησε ότι, ζούσαν στις ΗΠΑ με ψεύτικες ταυτότητες, πέντε ημέρες μετά τη σύλληψή τους από τις αμερικανικές αρχές, ως ύποπτοι για κατασκοπεία. Ο Μάικλ Ζοτόλι και η Πατρίτσια Μιλς ζούσαν εδώ και χρόνια στην Βιρτζίνια και παραδέχθηκαν, ότι τα πραγμάτικά τους ονόματα είναι Μιχαήλ Κούτζικ και Ναταλία Περε-βέρζεβα, αμφότεροι Ρώσοι πολίτες. Κρατούνται χωρίς εγγύηση, κατηγορούμενοι για συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας.
Εναντίον του ζεύγους υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ανακριτή ενώ συνδέονται, με 180.000 δολάρια σε κολλαριστά χαρτονομίσματα τα οποία βρέθηκαν σε δύο χρηματοκιβώτια.
“Έδειχνε ένα κανονικός αστικός γάμος στη Βιρτζίνια. Δύο παιδάκια συμπλήρωναν την εικόνα. Η πραγματικής ταυτότητα, όμως, αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο όπου και κρίθηκαν προφυλακιστέοι έως τη δίκη” ανέφερε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Sky News.
Την ίδια ώρα, διεθνές ένταλμα σύλληψης έχει εκδόσει η Interpol για τον Καναδό, ο οποίος, σύμφωνα με το FBI, ήταν μέλος του ρωσικού κυκλώματος κατασκοπείας εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Καναδός υπήκοος, Κρίστοφερ Μέτσος, που φέρεται να έδινε τα χρήματα στα μέλη του κυκλώματος των Ρώσων κατασκόπων, παραμένει άφαντος. Είχε συλληφθεί στην Κύπρο, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά απο δικαστική απόφαση, και από τότε αγνοούνται τα ίχνη του.
Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Λουκάς Λούκα, εκτιμά ότι δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και απορρίπτει τις κατηγορίες για κακό χειρισμό της κατάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αν θέλαμε να διαφύγει πράγμα για το οποίο κατηγορούμαστε δεν θα είχαμε επιδιώξει την σύλληψή του”.
Οι αμερικανικές αρχές δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την διαφυγή του υπόπτου.
Μέσα σ’ αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το σκάνδαλο κατασκοπείας, πραγματοποιείται η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Ουκρανία, η οποία έχει εσχάτως αποκτήσει φιλορώσο πρόεδρο. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επικρότησε τη σύσφιξη των σχέσεων Ουκρανίας – Ρωσίας τονίζοντας παράλληλα πως η πόρτα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή.