Περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ζητά με συνέντευξή του στους "Financial Times" ο Ντομινίκ Στρος Καν ενώ απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι δεν λύνουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας. Για εσωτερική υποτίμηση έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ζητά με συνέντευξή του στους “Financial Times” ο Ντομινίκ Στρος Καν ενώ απορρίπτει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι δεν λύνουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Μέσω εσωτερικής υποτίμησης, μειώνοντας δηλαδή τα πραγματικά εισοδήματα, θ αανακτήσει η Ελλάδα την χαμένηα νταγωνιστικότητά της, τόνισε ο κ. Στρος Καν.
“Η αναδιάρθρωση του χρέους -υποστήριξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ- λίγο άπτεται της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει η Ελλάδα να μειώσει τα κόστη. Σε μια, θα την έλεγα ‘κανονική’ χώρα, που δεν ανήκει, δηλαδή, σε νομισματική ένωση ένας τρόπος θα ήταν η υποτίμηση, για πολλούς λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, πράγμα αδύνατον για την Ελλάδα. Είναι επώδυνη διαδικασία, λοιπόν, αλλά πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ν ατο κάνουν μέσω εσωτερικής υποτίμησης”.
Όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας, ο Ντομινίκ Στρος Καν επισήμανε ότι “η θέση μας σήμερα είναι ότι έχουμε δεσμευτεί απόλυτα να βοηθήσουμε την Ελλάδα, να μην την αφήσουμε να χρεοκοπήσει και δεν νομίζω ότι θα χρεοκοπήσει. Η άλλη κίνηση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Θέμα αναδιάρθρωσης χρέους μπορεί να τεθεί αλλά μικρή σχέση έχει με το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας που δεν είναι μόνο δημοσιονομικό. Το πρόβλημα της Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα. Η ελληνική οικονομία έχασε 5 με 6 μονάδες ετησίως σε σύγκριση με τη Γερμανία τα τελευταία 5-6 χρόνια και σήμερα υπάρχει διαφορά 25-30 μονάδων στην ανταγωνιστικότητα. Σ’ αυτό το πρόβλημα πρέπει να δώσει λύση η Ελλάδα αν θέλει να παρουσιάσει και πάλι ανάπτυξη και να δει πιο φωτεινό μέλλον απ’ το σημερινό”.
Λίγες εβδομάδες πριν από το κρίσιμο τεστ της τρόικας, που θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, το έλλειμμα στο εξάμηνο μειώθηκε πάνω από 40%, με την εικόνα στα έσοδα να είναι καλύτερη στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αλλά χειρότερη στα έσοδα από τον ΦΠΑ.
“Το πρώτο 5μηνο καταφέραμε -δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών- και μειώσαμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού 40%. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα αυτό. Με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για τον 6ο μήνα είμαστε εκεί και ακόμη καλύτερα. Στο στόχο πάνω. Αυτό σημαίνει ότι έτσι όπως πάμε θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα εκεί που λέγαμε ότι θα το μειώσουμε”.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται σίγουρη ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη. Μάλιστα διαψεύδει δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για επίσκεψη του Όλι Ρεν στην Αθήνα τον Ιούλιο και εντολή για νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της στο γερμανικό δίκτυο “RTL”, τονίζει ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς το πακέτο στήριξης απλά εξαγόρασε χρόνο για τις χώρες του ευρώ.
“Οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του νομίσματος και τώρα πρέπει να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα” ανέφερε η Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κανάλι.
Παρά την αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί καθώς παραμένουν ακόμη αρκετά “αγκάθια”, που μπορεί να οδηγήσουν σε απόκλιση από τους στόχους.
“Κλειδί” παραμένει το μέγεθος της ύφεσης, που θα κρίνει και τη μείωση της ζήτησης, κατά συνέπεια και την πορεία των εσόδων.
Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη του πληθωρισμού, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, άρα να έχει θετική επίπτωση σε έλλειμμα και χρέος, αλλά να πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα, ενώ κρίσιμο ζήτημα παραμένει η πορεία των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ.
Η τρόικα ζητεί να καταγράφονται στο χρέος οι εγγυήσεις του Δημοσίου, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει το χρέος κατά 4-5 μονάδες και το έλλειμμα μισή μονάδα.
Πρόβλημα υπάρχει και με τους ΟΤΑ, όπου η “μαύρη” τρύπα φθάνει στο 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ήδη αρκετοί δήμοι προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις μισθοδοσίες.