Με εντολή της κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας, ζητείται ριζική μείωση, κατά 40% των δαπανών από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Έντονες οι πρώτες αντιδράσεις.
Με εντολή της κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας, ζητείται ριζική μείωση, κατά 40% των δαπανών από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας ενώ καλούνται να υποβάλλουν άμεσα προτάσεις.
Μερική εξαίρεση δίνεται στα υπουργεία Παιδείας και Αμύνης που θα πρέπει να προτείνουν περικοπές κατά 10%.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι σαρωτικές μειώσεις είναι αναγκαίες για να περιοριστεί το τεράστιο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 156 δισεκατομμύρια λίρες.
Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές υπηρεσίες του κράτους.
Οι προτάσεις χρειάζεται να υποβληθούν μέσα σε ένα μήνα και η μείωση κατά 40% θα αποτελεί μέσο όρο, που σημαίνει ότι το καλοκαίρι προβλέπετε ιδιαίτερα θερμό με το κάθε υπουργείο να διαπραγματεύεται τον προϋπολογισμό του και να επιζητεί περικοπές κάτω από το 40% σε βάρος των άλλων υπουργείων.
“Περικοπές της τάξης του 40% θα ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα του δημοσίου καθώς και από τους βουλευτές των Εργατικών, αλλά νομίζω και από αυτούς των Φιλελευθέρων απειλώντας το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού” υποστηρίζει ο Πάτρικ Χένεσι, πολιτικός συντάκτης της “Telegraph”.
Ο Άντριου Χίλτον, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστηρίζει ότι “Άν δεν υπάρξουν επώδυνα μέτρα ευθύς εξαρχής, και οι Φιλελεύθεροι και οι Τόρηδες θα κατηγορηθούν του χρόνου όταν φανεί η ανάγκη τους. Καλύτερα να νοιώσουμε τώρα τα επώδυνα μέτρα που μπορούν να κατηγορηθούν ακόμη οι Εργατικοί παρά του χρόνου που ο λαός θα έχει ξεχάσει ότι κυβερνούσαν οι Εργατικοί”.