Γενική απεργία με σύνθημα "Ημέρα Σιωπής" κήρυξαν την Παρασκευή στην Ιταλία οι άνθρωποι του Τύπου, καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσής τους από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, με ένα νέο νόμο που θέλει να καταθέσει στη Βουλή.
Γενική απεργία με σύνθημα “Ημέρα Σιωπής” κήρυξαν την Παρασκευή στην Ιταλία οι άνθρωποι του Τύπου, καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσής τους από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, με ένα νέο νόμο που θέλει να καταθέσει στη Βουλή.
Ο λόγος για τον νόμο περί υποκλοπών, που βάζει “φρένο” στις δικαστικές έρευνες και “πάγο” στη δημοσιοποίηση σχετικών αποκαλύψεων στον Τύπο.
Μερικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες επέλεξαν να δημοσιεύσουν ειδήσεις με τη σημείωση -όπως έγραφαν χαρακτηριστικά- “δεν θα διαβάζετε ποτέ αν εφαρμόζονταν αυτός ο νόμος”.
Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους εμφανίζεται ωστόσο ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δηλώνει: “Σκοπεύω, απλά, να συνεχίσω να κυβερνώ με πάθος, με αποφασιστικότητα και με φόρα -για να χρησιμοποιήσω μία λαϊκή έκφραση- για να υλοποιήσω τις υποσχέσεις μου στους ψηφοφόρους”.
Για δικτατορικές μεθόδους κατηγορεί τον Ιταλό πρωθυπουργό η αντιπολίτευση, που σκοπεύει να καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. “Δεν πρόκειται για θάρρος. Είναι φόβος, ανευθυνότητα και σημαίνει ότι μπαίνει φίμωτρο όχι μόνον στον Τύπο, αλλά και στη Βουλή”.
Όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον καβαλιέρε έρχεται από το ίδιο του το κόμμα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τζιανφράνκο Φίνι, έχει δηλώσει ανοιχτά αντίθετος με τον νόμο περί τηλεφωνικών υποκλοπών. Και γύρω του έχουν ήδη συσπειρωθεί βουλευτές και γερουσιαστές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απειλώντας την πολιτική μακροημέρευση του πρωθυπουργού.
Της κατάθεσης του εν λόγω νομοσχεδίου θα προηγηθεί στη Βουλή η συζήτηση των μέτρων λιτότητας, στα τέλη Ιουλίου, και η σχετική ψηφοφορία. Ο Μπερλουσκόνι έστειλε αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του, τονίζοντας: “Η επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει ψήψο εμπιστοσύνης για τα μέτρα λιτότητας είναι μία θαρραλέα πράξη της. Εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει αυτά τα μέτρα, θα πάμε σπίτια μας!”.