H πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου και του Ανδρέα Λοβέρδου για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων στο επίμαχο θέμα της διαιτησίας στις εργασιακές διαφορές απέτρεψε στο παρά πέντε διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και απρόοπτα στην ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή.
Με παρέμβαση του υπουργού Εργασίας στην… τελευταία στροφή πριν τη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση απέφυγε τις όποιες δυσάρεστες εκπληξεις από βουλευτές που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το νέο πλαίσιο διαιτησίας.
Οι επίμαχες διατάξεις αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άρθρο που προβλέπει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος εντός τριών μηνών, το οποίο θα ρυθμίζει τις σχετικές διαδικασίες.
Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, που συμφώνησαν αφενός στην τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου και αφετέρου στην έναρξη διαβουλεύσεων για τους νέους όρους και προϋποθέσεις προσφυγής στη διαιτησία.
Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ, που είχε τηρήσει σκληρή στάση έως την τελευταία στιγμή, αποδέχθηκε τελικά να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με τη ΓΣΕΕ για το νέο πλαίσιο διαιτησίας, κάνοντας ωστόσο αναφορά σε εσωκομματικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις που επεδίωξαν να μπλοκάρουν κάθε αλλαγή αλλά τελικά απέτυχαν να εμποδίσουν την έναρξη της διαδικασίας για τη ριζική αναθεώρηση του θεσμού.
Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων σημειώνει ότι “συναίνεσε σ’ αυτήν τη διαδικασία γιατί αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα και δέσμευση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού” και δηλώνει “την απόφασή του να συμμετάσχει βήμα προς βήμα στην αναδημιουργία ενός σύγχρονου οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας, που θα εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των πραγματικών εργαζομένων”.
Για συμφωνία απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων και έναρξη διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών φορέων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Διαιτησίας, έκανε λόγο η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της.
Συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις ετοιμάζονται, παράλληλα, για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ξεκινούν εντός της επόμενης εβδομάδας.
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στη σκιά της παρέμβασης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος λίγες ημέρες μετά τον επικεφαλής του ΔΝΤ, έβαλε στο στόχαστρο το μισθολογικό κόστος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, όπως η Ελλάδα.
“Τα μέτρα πρέπει να διασφαλίζουν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μισθών, που επιτρέπει στους μισθούς να προσαρμοστούν ευέλικτα στην ανεργία και στην απώλεια ανταγωνιστικότητας. Μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση παραγωγικότητας θα στηρίξουν περαιτέρω την προσαρμογή των οικονομιών αυτών” είπε ο κ. Τρισέ.
Στο τραπέζι της διαβουλεύσης αναμένεται να τεθεί και πρόταση για έστω οριακές αυξήσεις το 2011 και το 2012, όπως προτίθενται να κάνουν οι εργοδότες στο κλάδο του Εμπορίου.