Εισοδηματικά και βαθμολογικά κριτήρια θεσπίζει το υπ. Παιδείας για τις μετεγγραφές, η πίεση για τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί μετά την κατάργηση του πλαφόν του "10", αλλά και την οικονομική κρίση.
Εισοδηματικά και βαθμολογικά κριτήρια θεσπίζει το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές, η πίεση για τις οποίες αναμένεται να αυξηθεί μετά την κατάργηση του πλαφόν του “10”, αλλά και την οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει σε πολλούς φοιτητές να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Όπως δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή η Άννα Διαμαντοπούλου, με τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να συνδυάσει τη διευκόλυνση των οικογενειών που έχουν χαμηλά εισοδήματα, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα στα Ιδρύματα.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, από εφέτος -και όχι μετά από έναν χρόνο- οι νεοεισαγόμενοι φοιτητές που έχουν οικογενειακό εισόδημα τριετίας 45.000 ευρώ, μπορούν να μετεγγράφονται σε ποσοστό 4% -αντί 8%- και με βάση τα μόρια στις πανελλήνιες.
Σε ό,τι αφορά στα αδέλφια, μπορούν να μετεγγράφονται, αλλά όχι προς τα ιδρύματα του κέντρου. Αν δηλαδή παιδί σπουδάζει στα Γιάννενα και φέτος περνάει ο αδελφός του στην Αθήνα, η μετεγγραφή θα γίνει προς τα Γιάννενα.
Επίσης, τίθεται κριτήριο ίσης κατανομής στα Ιδρύματα για τις μετεγγραφές και των παιδιών τριτέκνων ή πολυτέκνων οικογενειών, και με βάση τον αριθμό μορίων που συγκέντρωσαν.
Οι πρυτάνεις και κυρίως οι πρόεδροι των μεγάλων ΤΕΙ, που αναμένουν από εφέτος κιόλας “κύμα” μετεγγραφών, εμφανίζονται αντίθετοι με τις ρυθμίσεις γιατί θεωρούν ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση, αντί μείωση των μετακινήσεων των φοιτητών από Ίδρυμα σε Ίδρυμα.
Αναφερόμενη στο θέμα των κολεγίων από το βήμα της Βουλής, η κ. Διαμαντοπούλου προειδοποίησε ότι εάν δεν πάρουν τις άδειες λειτουργίας, μετά τις 31 Αυγούστου, δεν μπορούν να εγγράφουν νέους σπουδαστές.