Ψηφίστηκε και επί των άρθρων την Πέμπτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης κι ενώ στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι διατράνωναν την αντίθεσή τους.
Ψηφίστηκε και επί των άρθρων την Πέμπτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης κι ενώ στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι διατράνωναν την αντίθεσή τους.
Οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 17 και 43 για βαρέα και ανθυγιεινά και οικοδομικά έργα. Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υπερψήφισαν τα άρθρα 17 και 73, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε συνολικά πέντε άρθρα και δήλωσε “παρούσα” στο άρθρο 75. Οι λοιποί ανεξάρτητοι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Δημαράς, Κώστας Κιλτίδης δήλωσαν “παρών” σε όλα τα άρθρα, ενώ “όχι” σε όλα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.
Σε ψηφοφορία δεν τέθηκαν τα άρθρα 73 και 74 για τον θεσμό της διαιτησίας, καθώς μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και με απόφαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, αποσύρθηκαν.
Το βράδυ της Τετάρτης το ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 159 “ναι”, 137 “όχι και 2 “παρών”, επί συνόλου 298 βουλευτών στην Ολομέλεια.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές η Ντόρα Μπακογιαννη και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, η Σοφία Σακοράφα καταψήφισε, ενώ “παρών” ψήφισαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για ιστορικές αποφάσεις και για επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για το μέλλον, ενώ δεσμεύθηκε προσωπικά για το θέμα της 13ης και 14ης σύνταξης.
“Όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της και μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις, θα μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Γιʼ αυτό και ρητά προβλέπουμε την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ. Εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό θα γίνει όταν ξεπεράσουμε την κρίση” τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικές και εποικοδομητικές τις προτάσεις των βουλευτών, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης, και κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, με αιχμή το θέμα της διαιτησίας, λέγοντας πως στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια κοινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, παροτρύνοντάς τους να το πράξουν.
Οι βασικές αλλαγές του νεου νόμου
Θα χρειάζονται πλέον 40 χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη στο 65ο έτος
Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα δίνεται μόλις καταθέσει κάποιος τα χαρτιά του, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις σε αριθμό ενσήμων και ηλικία συνταξιοδότησης
Με το νεο σύστημα οι απώλειες στις συντάξεις μεσοσταθμικά θα είναι 7%
Αυξάνονται από 1/1/2011 έως 1/1/2014 από 5 έως και 15 τα επιπλεον έτη δουλειάς για τις μητέρες ανηλίκων
Τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου η παρακράτηση από 3% έως 10% για τον ΛΑΦΚΑ σε κύριες συντάξεις μεγαλύτερες των 1.400 ευρώ
Μειώνεται από 1/1/2011 το κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου υπηρεσίας έως και 7 έτη
Στο θέμα του ύψους των επικουρικών συντάξεων, οι οποιεσδήποτε αναπροσαρμογές γίνουν θα εξαρτηθούν από την οικονομική ευρωστία των ταμείων και από τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών.