Καλά κρατεί το "όργιο" κερδοσκοπίας στα κρατικά νοσοκομεία. Πανάκριβα υλικά εξακολουθούν να αγοράζονται από τις διοικήσεις χωρίς διαφανείς διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις και με "καπέλο", καθώς δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να εφαρμόζεται το νέο σύστημα προμηθειών.
Καλά κρατεί το “όργιο” κερδοσκοπίας στα κρατικά νοσοκομεία, ένα μήνα μετά το εμπάργκο των προμηθευτών το οποίο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Πανάκριβα υλικά εξακολουθούν να αγοράζονται από τις διοικήσεις χωρίς διαφανείς διαγωνισμούς, αλλά με απευθείας αναθέσεις, καθώς δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να εφαρμόζεται το νέο σύστημα προμηθειών.
Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι προμηθευτές, με το πρόσχημα ότι δεν θα πληρωθούν άμεσα, βάζουν και “καπέλο” στα υλικά.
Ενδεικτικά, τα οστικά μοσχεύματα, που κοστίζουν από 1.500 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ, φτάνουν με το “καπέλο” τις 50.000 έως 60.000 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρησιομοποιούνται ακόμα για κατάγματα εξωτερικές οστεοσυνθέσεις αξίας 21.500 ευρώ, αντι εναλλακτικών υλικών αξίας 700 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους λιγοστούς διαγωνισμούς που έχουν ξεκινήσει, ορισμένοι από τους προμηθευτές καιροφυλακτούν για να υποβάλουν ενστάσεις και ο σύνδεσμος των προμηθευτών φοβάται μέχρι και ακύρωσή τους, αφού δεν τηρούνται -όπως λέει- νόμιμες διαδικασίες.
Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το νεο σύστημα προμηθειών με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και μειωμένες τιμές και σημειώνει ότι μέχρι τότε τα νοσοκομεία προμηθεύονται με τις μειωμένες τιμές που έχει εκδώσει το ΙΚΑ για πολλά υλικά.
Δείτε τι δήλωσε στο MEGA ο γ.γ. του υπουργείου Νίκος Πολύζος
Το… πάρτι κερδοσκοπίας, όμως, γίνεται σε υλικά που δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί, όπως τα οστικά μοσχεύματα.
Όσο καθυστερούν οι διαγωνισμοί, προκειμένου οι προμήθειες υλικών να γίνουν με μειωμένες τιμές, τόσο χάνονται χρήματα από τις απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων.
Πολλοί εκτιμούν ότι δύσκολα πλέον θα εξοικονομηθούν 700 εκατομμύρια ευρώ από την αλλαγή του καθεστώτος στις προμήθειες, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας. Εκφράζονται φόβοι, μάλιστα, ότι τα 2,5 δισ. του ετήσιου προγράμματος προμηθειών θα ξεπεράσουν τελικά τα 3 δισ.