"Όχι" στην απογραφή τους με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου λένε οι δικαστές και με ανακοίνωση της Ένωσης τους, συστήνουν στα μέλη της να μην συμπληρώσουν την φόρμα της απογραφής, εως ότου καταχωρηθεί στο σύστημα μία ακόμη κατηγορία, αυτή των δικαστικών λειτουργών. Σε αντίθεση πάντως με τα όσα υποστηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τα περισσότερα μέλη της απογράφονται κανονικά
“Όχι” στην απογραφή τους με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου λένε οι δικαστές και με ανακοίνωση της Ένωσης τους, συστήνουν στα μέλη της να μην συμπληρώσουν την φόρμα της απογραφής, έως ότου καταχωρηθεί στο σύστημα μία ακόμη κατηγορία, αυτή των δικαστικών λειτουργών.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η υπουργική απόφαση με την οποία προβλέπεται η απογραφή δεν αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της, ενώ σημειώνει ότι όπως δεν απογράφονται οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τους δικαστές.
“Από το περιεχόμενο της διάταξης συνάγεται ότι σε απογραφή υπάγεται μόνο το προσωπικό του δημοσίου και όχι οι φορείς των λειτουργιών του κράτους, δηλαδή της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, αφού αυτοί, ώς άμεσα όργανα του Κράτους, δεν εντάσσονται στο ανωτέρω προσωπικό”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Τις προθέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκαθάρισε ο πρόεδρός της, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA.”Δεν αρνούμαστε την απογραφή -τόνισε- αλλά αυτή πρέπει να γίνει με τους όρους που αρμόζει στην δικαστική εξουσία. Συνιστούμε να μην απογραφούν (οι δικαστές) έως ότου στην ένδειξη εργασιακή σχέση, μπει και η ένδειξη δικαστικοί λειτουργοί ή άλλη κατηγορία”.
Δικαστικοί κύκλοι μάλιστα, εξέφραζαν τον φόβο ότι η καταγραφή των δικαστών ως δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να αποτελεί τον προθάλαμο για εξίσωσή τους με τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ, γεγονός που οι ίδιοι θα αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο.
Ωστόσο υπάρχει και μεγάλη μερίδα δικαστών, οι οποία θεωρεί ότι η σύσταση της Ένωσης περί μη απογραφής, ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος που αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. Ήδη απ’ το πρωί της Δευτέρας, στα διοικητικά δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, οι δικαστές απογράφονται κανονικά.
Η Ένωση Εισαγγελέων, μέσω του προέδρου της κ. Μπρακουμάτσου, τονίζει οτι είναι προσωπικό θέμα του καθενός αν τελικά θ’ απογραφεί ή όχι. “Δεν πιστεύω οτι μπορεί να αρθεί η ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού με μια υπουργική απόφαση. Δεν πιστεύω οτι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για τους δικαστές εαν καταγραφούν ως δημόσιοι υπάλληλοι στην απογραφή”, υποστήριξε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Την αντίθεσή του στη θέση της Ένωσης, εξέφρασε κι ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ροδόπης, Βασίλειος Φλωρίδης. “Βεβαίως και θα υποβάλλω απογραφικό δελτίο. Η υποβολή του έχει να κάνει αποκλειστικά με την μισθολογική μας σχέση και εξάρτηση από το δημόσιο ταμείο ως ισόβιων δημοσίων υπαλλήλων κ ι όχι με την λειτουργική μας υπόσταση”, είπε σε γραπτή του δήλωση.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Αθανασίου, επιμένει κάνοντας λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και υποστηρίζει ότι οι δικαστές αδιαφορούν για το εάν θα πληρωθούν, αρκεί να αποκατασταθούν.
Την Τρίτη πραγματοποιείται Πανδικαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, προκειμένου οι δικαστές να εκθέσουν όλα τους τα θεσμικά ζητήματα, τα οποία πρόκειται ν’ αντιπαλέψουν ενόψει του νέου ασφαλιστικού.