Κατά 46% μειώθηκε το έλλειμμα στο α' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για την ελληνική οικονομία. Υστέρηση, ωστόσο, εξακολουθεί να παρουσιάζεται στα έσοδα, τα οποία καταγράφουν αύξηση 7,2% έναντι στόχου για αύξηση 13,2%.
Κατά 46% μειώθηκε το έλλειμμα στο α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για την ελληνική οικονομία. Υστέρηση, ωστόσο, εξακολουθεί να παρουσιάζεται στα έσοδα.
Ειδικότερα, από τα προσωρινά στοιχεία του Ιουνίου προκύπτει ότι το έλλειμμα μειώθηκε από τα 17,8 δισ. ευρώ στα 9,6 δισ., δηλαδή κατά 46% και πάνω από τον στόχο για μείωση κατά 39,5% μέχρι το τέλος του έτους.
Η μείωση οφείλεται κυρίως στη διπλάσια του στόχου μείωση των δαπανών κατά 12,8% και στην περικοπή κατά 40% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Τα έσοδα, από την άλλη, καταγράφουν αύξηση 7,2%, έναντι στόχου για αύξηση 13,2%. Η υστέρηση έναντι των στόχων φθάνει τα 1,43 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα έσοδα θα κλείσουν εντός των στόχων, καθώς δεν έχουν ακόμη μετρηθεί η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου και η πλήρης απόδοση των προηγούμενων αυξήσεων σε ΦΠΑ και ΕΦΚ, ενώ δεν έχουν εισπραχθεί:
Τα έσοδα από το ΕΤΑΚ του 2009
Η έκτακτη εισφορά σε ακίνητα, αξίας άνω των 400.000 ευρώ
Φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά και
Η έκτακτη εισφορά σε φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Όπως τονίζουν, μάλιστα, από το υπουργείο Οικονομικών, στις περικοπές δαπανών δεν έχουν ακόμη υπολογισθεί οι περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό, που έτρεξαν με τη μισθοδοσία του Ιουλίου, και οι περικοπές στη 13η και 14η σύνταξη, που θα ρίξουν ακόμη περισσότερο το έλλειμμα.
Ο πρόεδρος της ΕΕ τονίζει ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστούν, καθώς οι κίνδυνοι για τις οικονομίες της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη περάσει. “Η καταιγίδα -σημειώνει ο Βαν Ρομπάι- δεν έχει ακόμη περάσει και οι αγορές δεν θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους παρά μόνο εάν πειστούν ότι τα κράτη μέλη αλλάζουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές τους πολιτικές και κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους” .
Πάντως, το πρώτο κρίσιμο τεστ στις αγορές μετά την υπογραφή του μνημονίου έρχεται την Τρίτη με την έκδοση των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου 6μηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Στοίχημα παραμένει το ύψος του επιτοκίου, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί οριακά κάτω από το 5%. Μάλιστα, τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να αγοράσουν και ιδιώτες με προεγγραφή σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.