Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει δίκαιη ανακατανομή πλούτου, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Σύμη, ενώ δέχεται εισηγήσεις για μίνι κοινωνικό πακέτο εν όψει της ΔΕΘ. Παράλληλα, εκπέμπει μήνυμα προς τους υπουργούς να σταματήσουν τις "παραφωνίες".
Τα προβλήματα της Ελλάδας και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των G-20 είναι το αντικείμενο των συναντήσεων και των συζητήσεων που έχει από το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον Πόρο με σοσιαλιστές οικονομολόγους και διεθνείς προσωπικότητες που μετέχουν στο 13ο Συμπόσιο της Σύμης.
Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση και την ύφεση, τόνισε όμως ότι τα αίτια της κατάστασης αυτής που βιώνουμε στην Ελλάδα και παγκοσμίως βρίσκονται αλλού.
“Τα αίτια της κρίσης δεν είναι τα συστήματα πρόνοιας, αλλά η μεγάλη αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, η ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο και, βεβαίως, η τεράστια συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου στα χέρια των λίγων, σε πλανητικό επίπεδο” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Θα επιμείνουμε ότι έξοδος σημαίνει σοβαρή και δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος σε παγκόσμιο ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημαίνει διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων, την ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και ελέγχων στα συστήματα όπως τα χρηματοπιστωτκά. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και αυτές είναι οι αρχές μας”.
Οι εργασίες του Συμποσίου, υπό τον τίτλο “Πρόσω Ολοταχώς: Ιδέες προόδου για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο”, θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη.
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για μίνι κοινωνικό πακέτο εν όψει της Διεθνούς Έκδεσης Θεσσαλονίκης, όπου στόχος είναι να παρουσιαστεί και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς η επόμενη ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού ήρθαν στην επιφάνεια συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών για το θέμα της εφαρμογής του μνημονίου, όπως για παράδειγμα η κόντρα μεταξύ των κ. Ρέππα και Παπακωνσταντίνου.
Αντιδράσεις υπάρχουν και για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση έχει ν’ αντιμετωπίσει τις έντονες διαφωνίες που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφορά στη ρύθμιση των χρεών για τους προμηθευτές των νοσοκομείων.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν διαμηνύσει στην κ. Ξενογιαννακοπούλου πως δεν θα ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία, αφού με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιούνται τα υπέρογκα ποσά που χρέωσαν ορισμένοι προμηθευτές στο ελληνικό Δημόσιο πουλώντας πανάκριβα ιατρικά υλικά.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές στα κορυφαία στελέχη και τους συνεργάτες του να κλείσουν με κατηγορηματικό τρόπο το θέμα των πρόωρων εκλογών που άνοιξε με έμμεσο τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης όταν έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα απάντησαν στον κ. Καστανίδη τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, ενώ βουλευτές ζητούν να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπουργών για να προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές.