Προειδοποιητικά πυρά για την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ εξαπέλυσαν την Τρίτη οι δικαστές, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους στην Ευελπίδων. Mιλούν ακόμη και για ομαδικές παραιτήσεις. Παρεμβάσεις από Παπανδρέου και γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Προειδοποιητικά πυρά εξαπέλυσαν την Τρίτη οι δικαστές, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) να μιλά ακόμη και για ομαδικές παραιτήσεις εάν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά τους.
Οι δικαστικές ενώσεις, παρουσία του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μίλησαν για προσπάθεια υπαλληλοποίησης του δικαστών, ενώ σημείωσαν ότι η υπαγωγή τους στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική.
“Είμαστε άμεσα όργανα του κράτους και απαιτούμε από την πολιτεία να μας αντιμετωπίζει όπως αρμόζει στους φορείς των τριών λειτουργιών του κράτους” τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χαράλαμπος Αθανασίου κι έκανε λόγο για “ρυθμίσεις πέρα για πέρα αντισυνταγματικές”. Κάλεσε, μάλιστα, σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για αντίσταση, όπως είπε.
Μετά το θέμα της απογραφής τους, το οποίο τελικά λύθηκε με την προσθήκη ενός ακόμη πεδίου στην φόρμα με την ένδειξη “δικαστικοί λειτουργοί”, οι δικαστές θέτουν επί τάπητος το ασφαλιστικό τους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΙΚΑ γιατί δεν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι.
Μάλιστα, ο Χαράλαμπος Αθανασίου πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα για τους εκπροσώπους της δικαστικής, της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ εξέφρασε την αντίρρησή του για την κατάργηση της 25ετιας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Από την πλευρά των διοικητικών δικαστών, ο κ. Φαλτσέτος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις περικοπές στους μισθούς των δικαστών, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, τόνισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα υποστείλουν τη σημαία της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειάς τους.
Αιχμές για τη στάση των δικαστών άφησε την Τρίτη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και πρώην δικαστικός λειτουργός, Λέανδρος Ρακιντζής. Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχολίασε: “Έχετε δει κάποιον επώνυμο να δικάζεται; Μόνον εξαιρέσεις υπάρχουν. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις της δικαιοσύνης τις οποίες ακόμη και εγώ ο ίδιος, παρα την πείρα μου, δεν μπορώ να εξηγήσω”.
Παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη στάση των δικαστών στο περιθώριο του Συμποσίου της Σύμης, τόνισε: “Η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει τον ρόλο της, γιατί είναι ανεξάρτητος πυλώνας, αλλά δεν έιναι ανεξάρτητη να κάνει ό,τι θέλει”.
Στο μεταξύ, την τακτική των δικαστών, οι οποίοι δεν θέλησαν να απογραφούν με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά με εκείνη του κρατικού λειτουργού, ακολούθησαν γιατροί και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι με τη σειρά τους υποστήριζουν ότι δεν είναι απλοί υπάλληλοι, αλλά ασκούν λειτούργημα και συνεπώς πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση.
Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί όπως και στην περίπτωση των δικαστικών, με την προσθήκη δηλαδή σχετικών πεδίων στη φόρμα απογραφής.