Με 157 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 3 "παρών", ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του Δημοσίου. Η συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο, διεξήχθη σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης, με τον Αντ. Σαμαρά να κάνει λόγο για κοινωνική πτώχευση και να εξαπολύει προσωπικά πυρά κατά του πρωθυπουργού.
Με 157 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 3 “παρών”, ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του Δημοσίου. Η συζήτηση στη Βουλή, ωστόσο, διεξήχθη σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης, με τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει λόγο για κοινωνική πτώχευση και να εξαπολύει προσωπικά πυρά κατά του πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας της κυβέρνησης και αποτυχίας ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος και κατήγγειλε ότι με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού η κυβέρνηση “τσακίζει και τους γέρους και τους νέους” και οδηγεί την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, ανεργία και λουκέτα. Αντίθετα, είπε, η ΝΔ προτείνει έναν άλλο δρόμο, αναπτυξιακό.
“Κοινωνικά πτωχεύσαμε! Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου από τη Σύμη, λόγω Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ζητά να μην κόβουν οι συνάδελφοί του τις κοινωνικές δαπάνες. Πρώτη φορά βλέπω πρωθυπουργό να ζητά από τους άλλους να κάνουν αυτό που δεν κάνει ο ίδιος ή να μην κάνουν αυτό που κάνει ο ίδιος” είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.
Τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη υποχώρηση στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους στην καταβολή των συντάξεων στους ασφλαισμένους, προσθέτοντας πως “από δω και στο εξής το κράτος εγγυάται μόνο την καταβολή της βασικής”.
Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου από τον Πόρο, όπου βρίσκεται για το Συμπόσιο της Σύμης, ο οποίος είπε πως πτώχευσαν οι ιδέες και οι πρακτικές που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία.
“Η πτώχευση είναι των ιδεών και των πρακτικών τους τον τελευταίων 6,5 ετών. Το μνημόνιο είναι ταφόπλακα και μνημόσυνο αυτής της αντίληψης. Παρότι είναι η παράταξη που έχει τεράστια ιστορική ευθύνη για την πορεία της χώρας και θα έπρεπε να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται, μέσα από μεγάλα λόγια προσοπαθεί να ξεχαστεί η πολιτική της για να κρύψει τις ευθύνες της” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Η χώρα περνά δύσκολη καμπή. Θα περίμενε κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ευθύνη να συμβάλει ουσιαστικά αντί να κάνει μικροκομματικά παιχνίδια”.
Εντός Βουλής, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι “το κράτος εγγυάται ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και αξιοπρεπείς συντάξεις, αλλά αυτό είναι άλλο από το να έρχεται και να εγγυάται κάθε έλλειμμα του όποιου ασφαλιστικού ταμείου”.
“Εμείς -τόνισε- δεν χαϊδεύουμε αυτιά και δεν λέμε στους Έλληνες παραμύθια με δράκους, γιατί ο καιρός των παραμυθιών, με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια, όπου μπορούσαμε να λέμε στους Έλληνες πολίτες οτιδήποτε αρκεί να κερδίσουμε πολιτικό χρόνο, έχει περάσει”.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κοριϊδέψει την ΕΕ, όπως έκανε επί 5 χρόνια η ΝΔ, αλλά έχει αποφασίσει να λέει αλήθειες και με αυτό πορεύεται.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι τα όσα λέει πως με τις προτάσεις της ΝΔ θα μπορούσε η χώρα να ξεπεράσει την κρίση μέσα σε μία διετία δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο “με μαγικά”.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι “ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που σφαγίασαν κυριολεκτικά τα ασφαλίστικά δικαιώματα επιστρέφουν σήμερα στον τόπο του εγκλήματος με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να ολοκληρώσουν το έγκλημα το οποίος είχαν επιτελέσει”.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνώμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: “Θυμόσταστε με ποιο σύνθημα για το ασφαλιστικό κερδίσατε τις εκλογές πριν από λίγους μήνες; Με τα τρια ‘δεν’: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές”.
Πυρά κατά και των δύο μεγάλων κομμάτων εξαπέλυσε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας: “Αρχισε να βγαίνει η τσίμπλα από το μάτι και το κερί απ’ το αυτί. Και όσο ακούει και βλέπει ο ελληνικός λαός, τόσο πιο γρήγορα θα σας στείλει στην αποστρατεία για να σωθεί ο τόπος”.
Αλλαγές στο “παραπέντε”
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, Γιώργος Παπακωνσταντίνου προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αναγνωρίζοντας μέχρι 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης που ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα στις μητέρες του δημοσίου, οι οποίες πάντως μέχρι τελευταία στιγμή έτρεφαν ελπίδες ότι θα προβλεφθεί πολύχρονη άδεια ανατροφής ή περισσότερα πλασματικά έτη, όπως είχαν προτείνει βουλευτές της κυβέρνησης ώστε να ελαφρύνει κάπως η επιβάρυνση των 15 ετών δουλειάς επιπλέον, που θεωρείται απ’ όλους η πιο σκληρή αλλαγή του νέου ασφαλιστικού.
Συγκεκριμένα, θ’ αναγνωρίζεται ένας χρόνος ασφάλισης για όσες έχουν ένα παιδί και επιπλέον 2 χρόνια για κάθε επόμενο παιδί για τα δύο επόμενα, μέχρι και το τρίτο παιδί. Τα χρόνια αυτά λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, με την προϋπόθεση ότι ήδη έχουν διανύσει 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.
Μια επιπλέον πλασματικη 5ετία, και αυτή με εξαγορά περιέλαβε ο υπουργός στο νομοσχέδιο και για τους ένστολους, που ήδη αντέδρασαν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η αναγνώριση θα γίνεται με την καταβολή εισφορών για εργασία την 6η μέρα και τις αργίες που θα βρίσκονται σε υπηρεσία, ενώ στο εξής θα υπολογίζεται και ο χρόνος σπουδών τους σε ανώτατες σχολές.
Ακόμη, οι συντάξεις για τις άγαμες θυγατέρες άνω των 50 ετών που λάμβαναν τη σύνταξη των γονέων τους, δεν θα κοπούν, αλλά για την καταβολή τους στο εξής θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.
Επίσης, για τις γυναίκες εργαζόμενες στην καθαριότητα των ΟΤΑ, μειώνεται κατά 2 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης ώστε σταδιακά έως το 2013 να συνταξιοδοτούνται στο 58 έτος ηλικίας, αντί για 60 που προβλεπόταν αρχικά.