Νέα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο δημιουργεί η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, για ταυτόχρονη συνδυασμένη εξαγορά της Aγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το υπ. Οικονομικών δηλώνει ότι την εξετάζει στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σκηνικό δρομολογούνται με την πρόταση – έκπληξη για τριπλό τραπεζικό deal που υπέβαλε η τράπεζα Πειραιώς, ανοίγοντας πρώτη τον χορό των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.
Η πρόταση που υπέβαλε ο Όμιλος Πειραιώς στην κυβέρνηση αφορά στην εξαγορά του 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, με καταβολή μετρητών στην τιμή των 701 εκατ. ευρώ.
Ανακοινώνοντας την πρόταση, ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας τόνισε ότι στόχος της εξαγοράς είναι η δημιουργία του μεγαλύτερο τραπεζικού ομίλου στην ελλάδα και του δεύτερου μεγαλύτερου ελλαδικού ομίλου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με ενεργητικό 96 δισ. ευρώ και καταθέσεις 64 δισ. ευρώ.
“Η δημιουργία του νέου Ομίλου θα αποβεί σε όφελος των μετόχων των τριών τραπεζών λόγω του μεγέθους που δημιουργείται και των οικονομιών κλίμακας που θα επιτευχθούν σε διάστημα τριετίας και εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως” είπε ο κ. Σάλλας.
Το σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση των τριών τραπεζών, εφόσον αυτή εγκριθεί, θα περιλαμβάνει έναν όμιλο με 25.280 εργαζομένους, 1.007 καταστήματα στο εσωτερικό και επιπλέον 847 σημεία πώλησης που διαθέτουν τα ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα και 517 καταστήματα στο εξωτερικό.
Η απόφαση ελήφθη, όπως είπε ο κ. Σάλλας με πλήρη συναίσθηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του τριετούς προγραμματος, που φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46% στο πρώτο εξάμηνο.
Στην πρόταση περιλαμβάνεται και σχέδιο για τις θυγατρικές της ΑΤΕ, τις οποίες η Πειραιώς προτίθεται να παραχωρήσει με μακροχρόνιες συμβάσεις εκμετάλλευσης σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ διασφάλιση θα υπάρξει και για τις θέσεις εργασίας.
Όπως δήλωσε ο κ. Σάλλας, “η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας”.
Αντιδράσεις
Η κυβέρνηση έλαβε την επιστολή του κ. Σάλλα την Τετάρτη και, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την εξετάζει σοβαρά. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, την εξετάζει “στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά”.
Στο press room ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: “Η πρόταση, όπως είναι λογικό, εξετάζεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα αυτών των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό Δημόσιο”.
Από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε θετική την κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ακούσει οποιουσδήποτε επενδυτές και τις προτάσεις τους. “Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, υπάρχει κανείς που δεν δέχεται ότι αυτή καθ’ αυτή η πρόταση διημιιουργεί μια κινητικότητα στα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής οικονομίας… και αρχίζει να δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες;” ανέφερε.
Άμεση ήταν και η αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης στον τραπεζικό χώρο και επισημαίνει πως οι όποιες κινήσεις δρομολογούνται πρέπει να γίνουν με διαφάνεια.
Σημειώνει χαρακτηριστικά: “Είναι πράγματι σκόπιμη η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αυτό, άλλωστε, έχει υποστηρίξει, ήδη, ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι αυτές είναι αναγκαίες, για να μπορέσουν οι Ελληνικές Τράπεζες να αντέξουν στην κρίση. Αρκεί, βεβαίως, να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον”.
“Η κυβέρνηση, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική, υιοθετώντας όμως στη συνέχεια την πρόταση Καρατζαφέρη, πρέπει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες” σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΚΚΕ και Συνασπισμός τάχθηκαν κατά της παραχώρησης κρατικών τραπεζών, με την Αλέκα Παπαρήγα να δηλώνει: “Διαφωνούμε ριζικά και λέμε ότι απέναντι στην κρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση πρέπει ο λαός να μιλά για κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων”.
“Βγάζετε στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ΑΤΕ, δηλαδή ό,τι έχει απομείνει ως δυνατότητα, ως εργαλείο πολιτικής παρέμβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την πλευρά του κράτους, προς όφελος της κοινωνίας” επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αντιδράσεις στον χώρο των συνδικαλιστών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκδηλώθηκαν το πρωί και ήδη ο σύλλογος εργαζομένων στο Τ.Τ. προανήγγειλε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή.
Η είδηση οδήγησε σε ράλι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 2,22% και το δείκτη των τραπεζικών μετοχών να εκτινάσσεται κατά 6,53%. Οι μετοχές των τριών τραπεζών κατέγραψαν κέρδη που φθάνουν το 21,48% για τη μετοχή του ΤΤ, το 12,66% για την μετοχή της Πειραιώς και το 6,54% για τη μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας.