Ως μεγάλη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία -με τη συναίνεση τριών Ρεπουμπλικανών- και ενισχύει την εποπτεία στις αμερικανικές τράπεζες.
Ως μεγάλη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζεται το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία -με τη συναίνεση τριών Ρεπουμπλικανών- και ενισχύει την εποπτεία στις αμερικανικές τράπεζες.
Πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποτραπεί μια νέα οικονομική κρίση, ανάλογη με αυτή του 2008. Και με την -έστω και οριακή- έγκρισή από την αμερικανική Γερουσία ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το μεγάλο Κραχ του 1930.
Βασικοί άξονες είναι ο περιορισμός των κερδοσκοπικών πρακτικών και η ενίσχυση της προστασίας των καταθετών.
Με το νέο νομοσχέδιο:
Γίνεται αυστηρότερη η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα από τις ομοσπονδιακές αρχές
Μπαίνουν περιορισμοί στις επενδύσεις των τραπεζών σε κερδοσκοπικά κεφάλαια και προϊόντα υψηλού ρίσκου
Αυξάνεται το επίπεδο των εγγυημένων καταθέσεων στα 250.000 δολάρια, ενώ
Δημιουργείται ειδική υπηρεσία για την προστασία των καταναλωτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, από τις πιστωτικές κάρτες έως τα ενυπόθηκα δάνεια.
Οι Ρεπουπλικανοί μιλούν για νόμο-τερατούργημα, που θα “στραγγίξει” από ρευστό την αγορά και θα διώξει από τις Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.
Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου -που προέκυψε έπειτα από σκληρό παζάρι του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο- είναι αρκετά πιο ήπια από την αρχική, αφήνοντας ουσιαστικά αλόβητους τους “γίγαντες” της Wall Street.
Σε διακανονισμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατέληξε, εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs, για το σκάνδαλο εξαπάτησης πελατών της, συμφωνώντας στην καταβολή 550 εκατομμυρίων δολαρίων, σε πρόστιμα και αποζημιώσεις.