Με ταχείς ρυθμούς "τρέχουν" οι εξελίξεις στο τραπεζικό σκηνικό μετά την πρόταση Σάλλα για εξαγορά από τον Όμιλο Πειραιώς του 77% της ΑΤΕ και του 34% του ΤΤ. Οι επαφές Παπακωνσταντίνου, οι εντολές του πρωθυπουργού και οι αντιδράσεις.
Με ταχείς ρυθμούς “τρέχουν” οι εξελίξεις στο τραπεζικό σκηνικό μετά την πρόταση Σάλλα για εξαγορά από τον Όμιλο Πειραιώς του 77% της ΑΤΕ και του 34% του ΤΤ προς 701 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε την Παρασκευή διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή της Αγροτικής, Θεόδωρο Πανταλάκη, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του ΤΤ, Κλέονα Παπαδόπουλο.
Στις συναντήσεις, ο υπουργός Οικονομικών δεν ξεκαθάρισε εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό να πουλήσει τη συμμετοχή της στις δύο τράπεζες, αλλά ενημερώθηκε για την οικονομική κατάστασή τους.
Με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας η συζήτηση επικεντρώθηκε στα stress tests, αλλά και στο τεχνικό μέρος ενδεχόμενης πώλησης.
Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς εντολές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάσει την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς με πολλή προσοχή και όλες οι διαδικασίες να προχωρήσουν με απόλυτη διαφάνεια.
Ενδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης είναι τα άσα είπε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στους συνδικαλιστές του συλλόγου εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής.
Όπως έγινε γνωστό, η υπουργός “συνέστησε στους εργαζομένους νηφαλιότητα, σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της με όρους διαφάνειας και με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο”.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων, που θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των τραπεζικών συμμετοχών του Δημοσίου.
Οι σύμβουλοι θα καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών τραπεζών, το ενεργητικό, την κεφαλαιακή επάρκεια, τη διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου, το δίκτυο των καταστημάτων κάθε τράπεζας, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων, αποτυπώνοντας το μισθολογικό κόστος.
Πάντως, η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι η κίνηση της Πειραιώς, που περιλαμβάνει προσφορά πακέτο τόσο για το ΤΤ όσο και για την ΑΤΕ της δίνει πλεονέκτημα, καθώς δεσμεύει τους άλλους ενδιαφερόμενους για το “φιλέτο” ΤΤ να υποβάλουν προσφορά και για την ΑΤΕ.
Στα “γκρίζα” σημεία που δεν καθιστούν ελκυστική προς αγορά την ΑΤΕ είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την εξυγίανσή της, αλλά και η ανδιάρθρωση των προβληματικών θυγατρικών της, όπως η ΔΩΔΩΝΗ, η ΕΛΒΙΖ και η ΣΕΚΑΠ.
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζαχάρεως, που ελέγχεται σε ποσοστό 82,3% από την ΑΤΕ, αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλα προβλήματα καθώς μόνο για πέρυσι εμφάνισε ζημιές 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη ξεκινούν από το 2006 και ήδη, λόγω της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των ζαχαρότευτλων έκλεισαν τα δύο εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης και μετατραπηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους, ενώ λειτουργούν στο Πλατύ Θεσσαλονικης, στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα. Μάλιστα, όπως έλεγαν στελέχη της βιομηχανίας, το πρώτο εξάμηνο του 2010 παρουσιάζεται αύξηση κατά 30% στις πωλήσεις, ενώ έχει μειωθεί κατά πολύ το προσωπικό, ώστε να εξυγιανθεί η επιχειρηση.
Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ της Ηπείρου ελέγχεται κατά 67% από την Αγροτική και αντιμετωπίζει προβλήματα συνεργασίας με τους κτηνοτρόφους, όσον αφορά τις τιμές απορρόφησης. Εφέτος αντιμετωπιζει και οικονομικά προβλήματα, καθώς έχει απορροφήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών, η οποία είναι ζημιογόνος.
Τέλος, στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στη Θράκη η Αγροτική έχει ποσοστο 44,25%, υψηλό δανεισμό, ενώ τα κέρδη της πέρυσι ήταν 500.000 ευρώ και προτίθεται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατομμύρια ευρω.
Αντίθετα, τα σημεία που καθιστούν “φιλέτο” το ΤΤ είναι ο πολύ χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις, καθώς η τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια μόλις στο 65,7% των καταθέσεών της, αλλά και το δίκτυο των πωλήσεων μέσω των ΕΛΤΑ στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας.
Θετικοί στην πρόταση για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου είναι και οι φορείς της αγοράς,που εκτιμούν ότι μέσω των συγχωνεύσεων ενδυναμώνονται κεφαλαιακά οι τράπεζες και μπορούν να τροφοδοτήσουν με ρευστότητα την πραγματική οικονομία.
Στη ΝΔ τοποθετούνται θετικά επί των συγχωνεύσεων και υπογραμμίζουν πως όλα πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με κριτήρια την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα.
Υπέρ της συγκρότησης μεγάλων τραπεζικών ομίλων τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι πρέπει να εξασφαλισθούν οι όροι υγιούς ανταγωνισμού.
Υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών τοποθετείται και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αντίθετα, τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και Συνασπισμός, επέμειναν και την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης και να παραμείνουν οι κρατικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο.