Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών της Άγγελα Μέρκελ, με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο, το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας στην Ασία.
Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών της Άγγελα Μέρκελ, με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο -το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας στην Ασία- ένα 24ωρο αφότου η Γερμανίδα Καγκελάριος έκλεισε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες στη Ρωσία.
Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα την τελευταία πενταετία, μια επίσκεψη που τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια “στρατηγική συνεργασία” μεταξύ των δύο εξαγωγικών κολοσσών, καθώς ήδη υπεγράφησαν συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο εξέφρασε στις επαφές του με την Μέρκελ την αισιοδοξία ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πιστεύει στο ευρώ.
Ο κ. Ζιαμπάο δήλωσε χαρακτηριστικά πως “η Ευρωπαϊκή αγορά ήταν και είναι μια βασική αγορά για τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον”.
Ο χρόνος που αφιερώνει προσωπικά ο Κινέζος πρωθυπουργός στις επαφές του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, εκτιμάται στο Βερολίνο ως άλλη μία ένδειξη ότι είναι πλέον παρελθόν η κρίση που γνώρισαν οι διμερείς σχέσεις το 2007, όταν η Μέρκελ υποδέχθηκε στην καγκελαρία τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, αγνοώντας τις ενστάσεις του Πεκίνου.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο εργάζεται για την αναγνώριση εντός της ΕΕ της Κίνας ως οικονομίας της αγοράς. Η κ. Μέρκελ, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν θέλουμε να τραβήξει πολύ αυτή η διαδικασία, αλλά πρέπει να εκπληρωθούν τεχνικές προϋποθέσεις και η Γερμανία θα πιέσει οι διαπραγματεύσεις να είναι δίκαιες και ν’ αποβλέπουν στην εκπλήρωση του στόχου αυτού”.
Ζιαμπάο και Μέρκελ παρευρέθησαν στη συνέχεια, στην υπογραφή μεταξύ γερμανικών και κινεζικών εταιρειών συμφωνιών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καλύπτουν βιομηχανικές συνεργασίες και περιβαλλοντικά θέματα.
Το πρόγραμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου περιλαμβάνει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ζιντάο και άλλα ηγετικά στελέχη, αλλά και με δημοσιογράφους που έχουν εκφραστεί δημοσίως κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, προτού αναχωρήσει την Κυριακή για το Καζαχστάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της στην Ασία.