Μετά τα νέα, θετικά κατά βάση, μηνύματα που "έστειλε" το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα "ξέφυγε τον κίνδυνο για δύο χρόνια".
Εντυπωσιασμένα με την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσουν πιστά το πρόγραμμα, δηλώνουν τα στελέχη του ΔΝΤ, στην έκθεση που υπέβαλαν μετά τον έλεγχο του Ιουνίου.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ταμείου, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
“Η Ελλάδα σήμερα -δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος Καν, μ’ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με το ΔΝΤ έχει ξεφύγει τον κίνδυνο για αρκετό καιρό, αλλά θα δούμε στο τέλος του Προγράμματος Σταθερότητας πού βρίσκονται. Πάντως, για τα δύο χρόνια που έρχονται τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά”.
Στα θετικά της εφαρμογής του Προγράμματος, οι ελεγκτές κατατάσσουν την πρόοδο στον έλεγχο των δαπανών και τη σημαντική μείωσή τους, την αύξηση των εσόδων, έστω και κάτω από τους στόχους, σε συνθήκες ύφεσης, αλλά και την αξιοσημείωτη αντοχή στην ιδιωτική κατανάλωση.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, Καλλικράτη και εργασιακές σχέσεις.
Πρόοδος παρατηρείται στις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η διαδικασία για την ενιαία αρχή πληρωμών είναι μπροστά από τους στόχους και παρατηρείται πρόοδος στην αξιοπιστία των στοιχείων.
Οι ελεγκτές, όμως, εντοπίζουν και σημαντικούς κινδύνους, που μπορεί να υπονομεύσουν την εφαρμογή του Προγράμματος. Ανάμεσά τους, ο υψηλός πληθωρισμός, για τον οποίο μάλιστα θα αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για την αύξηση της ανεργίας στο 11,8%.
Πραγματική “βόμβα”, ωστόσο, στα θεμέλια της οικονομίας χαρακτηρίζουν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ. Στις δαπάνες υγείας παρατηρείται αύξηση 840 εκατ. ευρώ, ενώ καθυστερεί το σύστημα ελέγχου των δαπανών στα νοσοκομεία.
Το ΔΝΤ ζητεί άμεσο έλεγχο των δαπανών στις ΔΕΚΟ, για τις οποίες εκτιμά ότι θα χρειαστούν εγγυήσεις 1,5 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ οι ΟΤΑ θα έχουν φέτος ελλείμματα 1,5 δισ. ευρώ.
Αιχμές υπάρχουν και για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς όπωςεκτιμούν οι ελεγκτές, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το σύνολο του ποσού εφέτος.