Έρευνα για όλες τις δανειακές συμβάσεις της Μονής Βατοπαιδίου με την τράπεζα Marfin ζητά η προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Για το σκάνδαλο τις επόμενες ημέρες θα δώσει εξηγήσεις στην ανακρίτρια ο Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.
Στο μικροσκόπιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπαίδι μπαίνουν όλες οι δανειακές συμβάσεις της Μονής Βατοπαιδίου με την Τράπεζα Marfin.
Με τρία έγγραφα που φέρνει στο φως το “Βήμα της Κυριακής”, ο πρόεδρος της επιτροπής Εμμανουήλ Όθωνας ζητεί έρευνα τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ελεχθεί το νομότυπο των σχέσεων της Μονής με την Τράπεζα, καθώς από τα 156,9 εκατομμύρια ευρώ που πήρε η μονή ως δάνειο από τη Marfin, τα 115,5 επενδύθηκαν σε εταιρίες του ομίλου MIG.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της προανακριτικής αναφέρει στο έγγραφο που απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι :
“Η τράπεζα Marfin, χρηματοδότησε την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με ένα κεφάλαιο συνολικού ύψους 156,9 εκατομμύριων ευρώ, μέσω δανειακών συμβάσεων
30.000.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αγορές του ΟΤΕ
30.200.000 ευρώ τοποθετήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG
6.300.000 ευρώ τοποθετήθηκαν σε μετοχές του ΥΓΕΙΑ
21.000.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου από την Torcasso
15.200.000 ευρώ σε αδιευκρίνιστη δραστηριότητα”.
Κύριο αίτημα του προέδρου της προανακριτικής είναι να ελεχθεί η νομιμότητα των συμβάσεων, το σύνολο των κεφαλαίων που διατέθηκαν από τη Marfin για χρηματοδοτηθεί ολόκληρος ο όμιλος, αλλά και εάν υπάρχουν αναφορές για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Και η Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, έχει εντολή να ελέγξει εάν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις της τραπεζικής νομοθεσίας που σχετίζονται με τον εποπτικό προσδιορισμό των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Την ίδια ώρα, το κατώφλι της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού θα περάσει ο Γιάννης Αγγέλου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
Η εμπλοκή του πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού ήρθε μετά από καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων, όπως η Σταματίνα Μαντέλη, η οποία τον παρουσίασε ως ιθύνοντα νου του σκανδάλου και σε απευθείας γραμμή με τους Αρσένιο και Εφραίμ.
Ο ίδιος το αρνείται και μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής υποστήριξε ότι ουδέποτε αναμείχθηκε στην υπόθεση, λέγοντας: “Καμία παρέμβαση από μέρους των μοναχών προς εμένα δεν έγινε, με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε βέβαια από εμένα προς οποιονδήποτε. Ποτέ δεν δέχθηκα τηλεφώνημα από τους μοναχούς, ούτε υπήρχε η δυνατότητα ή η ευχέρεια να δεχθώ τέτοιας φύσης τηλεφωνήματα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και στην απολογία του.