10 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσαν συνολικά την Τρίτη η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα με τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η αγορά περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, και κυκλοφορούν ήδη σενάρια για τουλάχιστον ένα γερμανικό ίδρυμα, που δεν περνά την δοκιμασία.
Την ίδια ώρα, 10 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσαν συνολικά την Τρίτη η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα με τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η δημοπρασία της Ουγγαρίας ήταν κατώτερη των προσδοκιών, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκή Ένωσης να “παγώσουν” το πρόγραμμα στήριξης.
Ο κίνδυνος υποβάθμισης της Ουγγαρίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι ορατός καθώς βαθαίνει η ρήξη μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της κυβέρνησης Ορμπαν, η οποία θέλει να επιβάλει φόρο στις τράπεζες, για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να μειώσει το έλλειμμα.
Σύμφωνα με τον Α. Σίμορ, διοικητή της Κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, “ο φόρος σε τράπεζες είναι προσωρινό μέτρο, όχι διαρθρωτικό. Δεν επιλύει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα στον προϋπολογισμό και θα πλήξει ανάπτυξη, την συγκέντρωση κεφαλαίου στις τράπεζες, τον δανεισμό και πιο ακριβή τη ροή κεφαλαίου στις επιχειρήσεις”.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε την Τρίτη ότι οι στόχοι της συμφωνίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μείωση του ελλείμματος θα επιτευχθούν, αλλά αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ουγγαρίας με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός διακήρυξε σε συνάντηση με τους ηγέτες Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας ότι “δεν πρέπει το πρώην Σιδηρούν Παραπέτασμα να αντικατασταθεί από ένα οικονομικό παραπέτασμα”.
Την ίδια ώρα εντείνεται η φημολογία για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, με το πρακτορείο “Bloomberg” και τους “Financial Times” να αναφέρουν ότι μια κρατικοποιημένη γερμανική τράπεζα δεν κατάφερε να περάσει τη διαδικασία.
Με μικρή κάμψη έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ πτωτικά κινείται η Γουολ Στρητ στον απόηχο αρνητικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία.
Μεγάλη πτώση κερδών, 80%, ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο η “Goldman Sachs” καθώς τα αποτελέσματα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας επιβαρύνθηκαν από τον διακανονισμό με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υπόθεση παραπλάνησης πελατών, αλλά και από την φορολόγηση των μπόνους στη Βρετανία.