Η Bp βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον καθώς επίσης και η ενδεχόμενη εμπλοκή της BP στην απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι.
Η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού κι η ενδεχόμενη εμπλοκή της BP στην απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την οικονομία, το Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
“Οι ΗΠΑ δεν έχουν στενότερο σύμμαχο και πιο δυνατό εταίρο από τη Μεγάλη Βρετανία” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσορίζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Η συνάντησή των δύο ηγετών επικεντρώθηκε -όπως αναμενόταν- στην υπόθεση της BP με τον Ντέιβιντα Κάμερον, να δηλώνει αμέσως μετά ότι “σε ότι αφορά τη Bp, για την οποία μιλήσαμε εκτενώς, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη διάχυτη οργή των Αμερικανών. Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο ήταν καταστροφή. Και όπως ο πρόεδρος Ομπάμα, υπήρξα και γω σαφής: η Bp πρέπει αν σταματήσει την διαρροή να καθαρίσει την περιοχή και να καταβάλλει εύλογα τιμήματα”.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε, πάντως ότι η βιωσιμότητα της ΒP είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε να βγουν στο φως περισσότερες πληροφορίες για τις πιέσεις που λέγεται ότι άσκησε παρασκηνιακά η ΒP στην κυβέρνηση Μπράουν για την απελευθέρωση του βομβιστή του Λόκερμπι, Αλ Μεγκράχι, έτσι ώστε να πετύχει πετρελαϊκή συμφωνία με τη Λιβύη.
Αναφερόμενος ο Αμερικανός πρόεδρος στην απελευθέρωση του βομβιστή τόνισε ότι “όλοι εδώ στις ΗΠΑ γεμίσαμε με οργή και απογοήτευση και ξαφνιαστήκαμε με την απελευθέρωση Μεγκράχι. Δεχόμαστε λοιπόν κάθε πρόσθετη πληροφορία που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερο γιατί λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση”.
Ο Κάμερον επανέλαβε πως η απελευθέρωση του βομβιστή ήταν μεγάλο λάθος. Κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθούν στη δημοσιότητα περαιτέρω στοιχεία της έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί τότε, απορρίπτοντας ευγενικά το αίτημα γερουσιαστών για διεξαγωγή νέας ανεξάρτητης έρευνας.
“Δεν χρειάζομαι έρευνα για να πεισθώ -ανέφερε ο κ. Κάμερον- ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση. Ήταν λανθασμένη απόφαση”.
Λίγο αργότερα όμως, οι τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές που συναντήθηκαν για 45 λεπτά με τον Βρετανό πρωθυπουργό, δήλωσαν πως ο Κάμερον δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός λέοντας ότι “ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το αίτημά μας για ανεξάρτητη έρευνα και όχι απλό έλεγχο των εγγράφων συνεχίζει να εξετάζεται, η υπόθεση δεν έχει κλείσει”.
Παρόλα αυτά, το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ιδιαίτερα θερμό. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση, με ανοιχτή ακόμα ημερομηνία, της βασίλισσας Ελισάβετ που του μετέφερε ο Κάμερον για δείπνο μεταξύ του βρετανικού προεδρικού ζεύγους στο Λονδίνο.