Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κατάργηση των αποφάσεων της διαιτησίας για αυξήσεις μισθών πέραν του μνημονίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η παρέμβαση του είναι απολύτως συνταγματική. Για "πραξικόπημα" έκανε λόγο ο Κ. Μαρκόπουλος όπως και ο Π. Λαφαζάνης.
Την κατάργηση των αποφάσεων διαιτησίας, που προβλέπουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, πέρα των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο, ανακοίνωσε στη Βουλή, την Τρίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η παρέμβαση του είναι απολύτως συνταγματική και εντός του πλαισίου της εθνικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας που υπέγραψαν η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες η οποία προβλέπει “πάγωμα” των αμοιβών για το 2010.
“Έχουμε την υποχρέωση ως πολιτεία να περιφρουρήσουμε ότι συμφωνήσαμε” είπε ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος σε δύο περιπτώσεις που δίνουν αυξήσεις 1,5 και 3%, μετά την ψήφιση του νόμου για το μνημόνιο.
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κατάργηση των αποφάσεων της διαιτησίας για αυξήσεις μισθών πέραν του μνημονίου προκαλώντας κόντρα στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης, μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Πέτρου Ευθυμίου και της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου.
Για “πραξικόπημα αντικοινωνικό” έκανε λόγο ο Κ. Μαρκόπουλος υποστηρίζοντας ότι “φτάσατε στο σημείο ως κυβέρνηση να απαγορεύσετε στους ιδιώτες να δίνουν αυτοί στους εργαζόμενους. Εκεί που τα συμφωνήσαν στη διαιτησία. Πρόκειται περί πραξικοπήματος αντικοινωνικού. Πρόκειται για μια ακόμα φορά μια ευκαιρία κατάλυσης του κοινωνικού κράτους. Δεν είστε απαραίτητοι να απαντήσετε. Δεν έχω την απαίτηση από σας. Αλλά δηλώνω προς την κυβέρνηση ότι αυτό το μοντέλο, το αυταρχικό, το αλαζονικό, το αντικοινωνικό, θα δημιουργήσει τεράστια αναχώματα στην κοινωνία”.
“Είναι ντροπή να μιλά η ΝΔ” τόνισε ο Πέτρος Ευθυμίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα χρειαζόταν μια κάποια αιδώς της ΝΔ. Διότι δεν μπορεί να έχει την συμπεριφορά του πατροκτόνου που έρχεται στο δικαστήριο και ζητά την κατανόηση και τη συμπάθια του δικαστηρίου επειδή είναι ορφανός. Είναι δυνατόν να καταγγέλλουν το μνημόνιο οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το επέβαλαν ως συνθήκη, του ελληνικού λαού. Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμμα 14% όταν έστελνε επιστολές με υπογραφή ότι είναι 6%”.
Για “πραξικόπημα” έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι “δεν μπορώ να μην επισημάνω εκ νέου και σήμερα από αυτό το βήμα το πραξικόπημα που ακούσαμε από τα χείλη του υπ. Εργασίας με το οποίο ήρθε από το βήμα της Βουλής και με εκφώνηση από εδώ να καταργήσει με μια μονοκονδυλιά διαιτητικές αποφάσεις”.