Στην επέτειο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας έστειλε μηνύματα τόσο προς τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, όσο και προς τις συντεχνίες που αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Στην επέτειο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, έστειλε μηνύματα τόσο προς τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, όσο και προς τις συντεχνίες που αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Στη δεξίωση που δόθηκε στο προεδρικό μέγαρο, το πρωί του Σαββάτου, παρέστησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ξεχώρισε η παρουσία του Λεωνίδα Κύρκου.
“Παρά τη διεθνή συγκυρία, αν είμαστε ειλικρινείς -επισήμανε ο κ. Παπούλιας- θα αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαραίνει κυρίως την πολιτική τάξη, που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις. Η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευση της, είναι όμως – στον πυρήνα της – δίκαιη”.
Το ηχηρό μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης -με την εξαίρεση της Αλέκας Παπαρήγα – επικεντρώθηκε στα αίτια της οικονομικής κρίσης αλλά και της βαθιάς κρίσης που διέρχεται το πολιτικό σύστημα.
Ο Κάρολος Παπούλιας δικαιολόγησε τις έντονες αντιδράσεις, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για την κοινωνική συνοχή που απειλείται.
“Η κρίση δεν είναι ίδια για όλους -υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας- κάποιοι χάνουν κέρδη,για πολλούς μειώνονται μισθοί και συντάξεις, άλλοι τις δουλειές τους, δηλαδή τα πάντα. Οι πιο αδύναμοι φτάνουν στα όρια της επιβίωσης. Η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία. Με λίγα λόγια, αυτό που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή κινδυνεύει σοβαρά”.
“Αν η κοινωνία, οι πολίτες πειστούν ότι το κράτος, ο μέχρι τώρα μεγαλύτερος παραβάτης -σημείωσε ο κ. Παπούλιας- εφαρμόζει πρώτα το ίδιο τους νόμους, ότι η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια, ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους, τότε, παρά την κρίση, παρά τη φτώχεια, που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο”.
Η γιορτή της Δημοκρατίας έγινε για δεύτερη χρονιά πρωί, σε κλειστό χώρο και όχι στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας αποφάσισε να την προσαρμόσει στο πνεύμα της εποχής, καταργώντας τους μπουφέδες και τα αλκοολούχα ποτά. Παρόντες εκατοντάδες αντιστασιακοί, υπουργοί και εν ενεργεία βουλευτές χωρίς τις συζύγους τους.
Ξεχωριστή παρουσία ήταν αυτή του Λεωνίδα Κύρκου, τον οποίο χαιρέτισαν θερμά ο κ. Παπούλιας και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σε μία συμβολική χειρονομία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε φέτος 12 νέους επιστήμονες και μαθητές που έχουν διακριθεί στον τομέα τους, καθώς και τον Ραφαήλ Παπαδόπουλο, που αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπηρίας και πέρασε πρώτος στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.