Ανακούφιση επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα επιτελεία των τραπεζών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών, καθώς οι 5 από τις 6 ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αποδείξουν την ανθεκτικότητά τους κάτω από εξαιρετικά ακραία σενάρια για το οικονομικό περιβάλλον.
Πέντε από τις έξι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία και να αποδείξουν την ανθεκτικότητά τους κάτω από εξαιρετικά ακραία σενάρια για το οικονομικό περιβάλλον προκαλώντας ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στα επιτελεία των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες δοκιμάστηκαν για το πόσο θα άντεχαν τα κεφάλαιά τους, σε υποθετική μείωση της ανάπτυξης κατά 4,6% φέτος και 4,3% του χρόνου, όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν και αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, σε σενάρια για ανεργία 11,8% φέτος και 14,8% το 2011, αλλά και άνοδο του πληθωρισμού από το 1,4% φέτος στο 2,1% το 2011, σε συνδυασμό με ένα σοκ στο δημόσιο χρέος, που περιελάμβανε μείωση 23% στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15-20% από 8,2% σήμερα και ζημιές στα στεγαστικά δάνεια, που φθάνουν το 37% για την Ελλάδα, όταν για την αμέσως επόμενη χώρα δεν ξεπερνούν το 24%.
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, “η δυσπιστία των αγορών πρέπει τώρα να εξαφανιστεί ενόψει αυτής της άσκησης διαφάνειας, όπου ανοίξαμε τα βιβλία και υποβάλαμε τις τράπεζες σε μια πραγματική δοκιμασία”.
Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, με όριο ασφαλείας το 6% στο εξαιρετικά δυσμενές σενάριο διαμορφώνεται στο 10,1% για το ΤΤ, στο 8,22% για την Alfha Bank, στο 8,17% για την Eurobank, στο 7,4% για την Εθνική, στο 6% για την Πειραιώς και στο 4,36% για την Αγροτική.
Η Αγροτική Τράπεζα είναι η μόνη που βρέθηκε κάτω από το όριο του 6% και, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Εποπτική Αρχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι “οι τράπεζες οι οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και, αν χρειαστεί, να καταφύγουν σε διευκολύνσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με απόλυτη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων”.
Η επόμενη μέρα στις τράπεζες διαμορφώνεται κυρίως από τις εξελίξεις στην Αγροτική, η οποία ανακοίνωσε ήδη ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των θυγατρικών της. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει μέρος της αύξησης που θα απαιτηθεί η οποία όμως θα πρέπει να συμπληρωθεί από ιδιώτες ή διαφορετικά η Τράπεζα να υπαχθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
“Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων -υποστηρίζει ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν- και των μέτρων που ανακοινώθηκαν για τη ρύθμιση του θέματος της ανεπάρκειας κεφαλαίων σε ορισμένες τράπεζες είναι η υπόσχεση μιας σημαντικής ενίσχυσης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος”.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται πλέον και η πρόταση του Ομίλου Πειραιώς για τη διπλή εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με 3 πολύ μεγάλους οίκους του εξωτερικού, για την άντληση μετρητών από 1,1-1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει το τίμημα εξαγοράς, αλλά και να επιστρέψει τα 370 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει το Δημόσιο σε προνομιούχες μετοχές της Τράπεζας.