Οι ελεγκτές της Τρόικας θα περάσουν την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ξεκινώντας τον πιο κρίσιμο έλεγχο, που θα κρίνει και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Στο στόχαστρο του κλιμακίου μπαίνουν όλες οι "γκρίζες" ζώνες του προγράμματος.
Οι ελεγκτές της Τρόικας θα περάσουν Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, θα περάσουν οι ελεγκτές της τρόικα, ξεκινώντας τον πιο κρίσιμο έλεγχο, που θα κρίνει και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Στο στόχαστρο του κλιμακίου μπαίνουν όλες οι “γκρίζες” ζώνες του προγράμματος, με επίκεντρο τις δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του ΔΝΤ έχουν αυξηθεί στα 840 εκ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών απαντά με την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών ορκωτών ελεγκτών σε τρία μεγάλα νοσοκομεία και 4 ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη σπατάλη.
Στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν και οι δαπάνες των ΟΤΑ, οι οποίες όπως σημειώνεται, δεν ελέγχονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ και στο φλέγον ζήτημα των ΔΕΚΟ οι ελεγκτές ζητούν να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο αναδιάρθρωσης, καθώς χαρακτηρίζονται καθαρός κίνδυνος.
Το ΔΝΤ έχει ζητήσει να πουληθούν ή να κλείσουν όλες οι ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις, που επιβαρύνουν με εκατομμύρια τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, υπερασπίζεται το πρόγραμμα τονίζοντας ότι διαφορετικά το έλλειμμα θα είχε φθάσει στο 20%, ενώ ζητεί πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τον Σερβάς Ντε Ρόουζ, αναπληρωτή Διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ: “Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι χωρίς το πρόγραμμα το έλλειμμα, θα είχε εκτοξευτεί στο 20%, η ύφεση δεν θα ήταν στο 4% του ΑΕΠ, αλλά κοντά στο 10%. Τώρα όμως βλέπουμε μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα”.
Προβληματισμό διατυπώνουν τα μέλη της τρόικας και για τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός και ζητούν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το άνοιγμα των αγορών, καθώς διαπιστώνουν ότι τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων παραμένουν υψηλά και δεν απορροφούν τις αυξήσεις των φόρων.
Αστερίσκοι υπάρχουν και για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς ορισμένα έχουν ήδη εξαντλήσει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για φέτος και θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια από τον προϋπολογισμό.
Επιμονή στη δημοσιονομική προσαρμογή συνιστά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι, όπως λέει, η κατάσταση αρχίζει να εκτονώνεται.
“Οι Έλληνες εργάζονται -τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’- προς την κατεύθυνση της ξεκάθαρης μείωσης του ελλείμματος τους. Έχει επέλθει μια σχετική εκτόνωση. Εμμένω παρά ταύτα στην άποψή μου, ότι δηλαδή, μία λελογισμένη και μετρημένη μείωση του ελλείμματος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, ίσα-ίσα, το αντίθετο”.