Ατελείωτες είναι οι ουρές που σχηματίζονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα εμφανίστηκαν από το πρωί της Δευτέρας λόγω της απεργίας διαρκείας των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων. Ουρές χιλιομέτρων και από σταθμευμένα φορτηγά στην εθνική Αθηνών - Λαμίας.
Ουρές χιλιομέτρων έξω από τα πρατήρια βενζίνης. Τα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, εμφανίστηκαν από το πρωί της Δευτέρας, όταν ξεκίνησε η απεργία διαρκείας των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων.
Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν και στην εθνική Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης όπου έχουν σταθμεύσει οι απεργοί, δεκάδες φορτηγά και βυτιοφόρα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται με αργούς ρυθμούς.
Την Τρίτη είναι πιθανό να βγουν περισσότερα οχήματα στους δρόμους αφού οι μεταφορείς παραμένουν ακλόνητοι στη θέση τους για συνεχεία της απεργίας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που παίρνει το δρόμο για τη Βουλή.
“Θα ‘παγώσει’ η αγορά. Δεν θα κινείται τίποτα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα να κινηθεί”, “απειλεί” ο Γιώργος Τζωρτζάτος, πρόεδρος του πανελλήνιου συνδικάτου χερσαίων και εμπορευματικών μεταφορών.
Έκκληση από την πλευρά του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ, ο οποίος ζητεί”να πρυτανεύσει η λογική και οι λίγοι εναπομείναντες εκπρόσωποι ενός απαξιωμένου οικονομικού μοντέλου να κατανοήσουν ότι οι εποχές είτε το θέλουν είτε όχι έχουν αλλάξει”.
Ο Δημήτρης Ρέππας το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Σύμφωνα με τον υπουργό, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προήλθε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και κέρδος το 3ετες μεταβατικό στάδιο και όχι το απευθείας άνοιγμα του επαγγέλματος.
Αρχικά στο σχέδιο νόμου, οι τιμές που είχαν οριστεί έφταναν για φορτηγό έως 40 τόνους τις 94.000 ευρώ, ενώ μετά τις διαπραγματεύσεις καθορίστηκε στις 71.500. Αντίστοιχα ενώ η ανώτατη τιμή για βυτιοφόρο έφτανε τις 192.000 ευρώ, στο νομοσχέδιο διαμορφώνεται στις 112.000. Το μεταβατικό διάστημα, από 5 χρόνια που ήθελε η ελληνική πλευρά, κατέβηκε στα 3. Η καταβαλλόμενη εισφορά θα μειώνεται κλιμακωτά μέχρι το 2013, οπότε και θα μηδενιστεί.
Οι έμποροι, σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, ζητούν από κυβέρνηση και απεργούς να συζητήσουν και να βρεθεί λύση έτσι ώστε να επιλυθεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί όλη την αγορά και που επηρεάζει αρνητικά οικονομία και τουρισμό.
Την ώρα που και στην Θεσσαλονίκη οι ουρές από ΙΧ έξω από τα πρατήρια καύσιμων μεγαλώνουν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι πρατηριούχοι να κατεβούν και αυτοί σε απεργία μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Υποδομών ότι καταργούνται τα 200 μέτρα απόσταση από το ένα πρατήριο στο άλλο και παραμένουν μόνο τα 50 μέτρα απόσταση από χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων.
Αποστάσεις από τους απεργούς η Αλέκα Παπαρήγα και αναφερόμενη στο θέμα των απεργιών τόνισε ότι “δεν μπορούμε να πούμε ότι συμπίπτουμε ακριβώς σε όλα τα αιτήματα τα οποία προβάλλονται, διότι δεν αρκεί αν παλεύεις με τις συνέπειες της αγοράς πρέπει να παλεύεις εναντίον όλης της αγοράς”.
Έκκληση απηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου τη ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, να μην τινάξουν τον τουρισμό στον “αέρα”, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει “ειλικρινή, δημόσιο διάλογο” λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ως ΝΔ κατανοούμε απόλυτα τα αιτήματα των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων. Ωστόσο θέλουμε να κάνουμε μια έκκληση προς όλους. Να μην τινάξουμε στον αέρα τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, αυτό το δύσκολο, το κρίσιμο καλοκαίρι”.