Υπό πίεση παραμένει η ελληνική οικονομία, με τη βιομηχανική παραγωγή να έχει μειωθεί κατά 4,7% το πρώτο εξάμηνο και τις νέες οικοδομές να είναι το Μάιο 19,9% λιγότερες από πέρυσι. Η ύφεση απειλεί και τους στόχους για τα δημόσια έσοδα. Τι εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομίας.
Υπό πίεση παραμένει η ελληνική οικονομία, παρότι η συρρίκνωση της παραγωγής και της κατανάλωσης εμφανίζεται μικρότερη από τους προηγούμενους μήνες, καθιστώντας επιτακτική -σύμφωνα με την τρόικα αλλά και εγχώριους οικονομικούς παράγοντες- την άρση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η παραγωγή στη μεταποίηση τον Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με πέρσι, με τη δραστηριότητα στην ένδυση να υποχωρεί κατά 33,5%, στην υπόδηση 72,8%, στη κατασκευή μεταλλικών προϊόντων 13,7%. Συνολικά, δε, στο πρώτο εξάμηνο, η βιομηχανική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4,7%.
Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο των κατασκευών, αφού τον Μάιο ο όγκος των νέων οικοδομών ήταν μειωμένος κατά 19,9% σε σχέση με πέρσι και οι νέες άδειες 11,8% λιγότερες από πέρσι.
Τα τελευταία στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι αργεί ακόμα η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό κυρίως για τους στόχους των φορολογικών εσόδων και τη ταχύτητα αποκλιμάκωσης του χρέους.
Η τρόικα επιμένει στη πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος και 2,6% το 2011, προβλέποντας υπό προϋποθέσεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% το 2012.
Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει, πάντως, βελτίωση της πραγματικής οικονομίας με την εφαρμογή του νέου επενδυτικού, προβλέποντας ενισχύσεις 1,3 με 1,7 δισ. ευρώ για το 2011.
Οι ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις θα έχουν τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότησης χρεολυσίου για μακροπρόθεσμο δάνειο, επιδότησης απασχόλησης ή φοροαπαλλαγών, ενώ το ύψος των ενισχύσεων θα κυμαίνεται από 15% έως 50% αναλόγως το μέγεθος της επιχείρησης και της περιοχής που δραστηριοποιείται.