Σε αγώνα δρόμου μπαίνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση στα δημόσια έσοδα, που εμφάνισαν υστέρηση τον Ιούλιο. Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει μείωση 32,6% στο έλλειμμα το πρώτο επτάμηνο.
Σε αγώνα δρόμου μπαίνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ανατραπεί η κατάσταση στα δημόσια έσοδα, αφού με το “κλείσιμο” του επταμήνου διαπιστώνεται ότι η “τρύπα” αντί να περιορίζεται, εμφανίζει τάσεις διεύρυνσης.
Έτσι, αν και το έλλειμμα εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στους μήνες που απομένουν, προκειμένου να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους ελεγκτές της τρόικας, που ετοιμάζονται για την ανεπίσημη αξιολόγηση στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο εμφανίζεται μειωμένο κατά 32,6%, έναντι 41,8% στο εξάμηνο.
Όσον αφορά, δε, στα έσοδα, έτρεξαν με ρυθμούς 4,14% στο επτάμηνο, έναντι 8,07% στο εξάμηνο, ενώ ειδικά τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση 6,9%, έναντι 2,8% τον Ιούνιο.
Το οικονομικό επιτελείο πρέπει παράλληλα να κερδίσει και το στοίχημα της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, την ώρα που βασικοί δείκτες παραμένουν αρνητικοί κι ενώ η τρόικα και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες ζητούν άρση όλων γραφειοκρατικών εμποδίων για να βελτιωθεί τάχιστα το επενδυτικό περιβάλλον.
Η παραγωγή στη μεταποίηση τον Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με πέρσι, με τη δραστηριότητα στην ένδυση να υποχωρεί κατά 33,5%, στην υπόδηση 72,8%, στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων 13,7%. Συνολικά, δε, στο πρώτο εξάμηνο, η βιομηχανική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 4,7%.
Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο των κατασκευών, αφού τον Μάιο ο όγκος των νέων οικοδομών ήταν μειωμένος κατά 19,9% σε σχέση με πέρσι και οι νέες άδειες 11,8% λιγότερες από πέρσι.
Τα τελευταία στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι αργεί ακόμα η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό κυρίως για τους στόχους των φορολογικών εσόδων και τη ταχύτητα αποκλιμάκωσης του χρέους. Η τρόικα επιμένει στη πρόβλεψη για ύφεση 4% φέτος και 2,6% το 2011, προβλέποντας υπό προϋποθέσεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% το 2012.