Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στη Μόσχα από τις φωτιές και τον παρατεταμένο καύσωνα. Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στις προβλέψεις των μετεωρολόγων, για βροχές, πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων.
Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στη Μόσχα από τις φωτιές και τον παρατεταμένο καύσωνα. Οι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας συνεχίζουν να αναπνέουν δηλητήριο, παρά την αραίωση του τοξικού νέφους. Ο καπνός έχει μειωθεί, όμως έντονη είναι η οσμή του καμένου και οι τιμές του μονοξειδίου παραμένουν μιάμιση φορά πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στις προβλέψεις των μετεωρολόγων, για βροχές, πτώση της θερμοκρασίας κάτω από τους 30 βαθμούς και αλλαγή φοράς των ανέμων, από τη νύχτα.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβεβαίωσαν αύξηση της μέσης καθημερινής θνησιμότητας μιάμιση με δύο φορές σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για κίνδυνο έξαρσης επιδημιών και σοβαρότερες συνέπειες στην υγεία των πολιτών από το φθινόπωρο.
Συνολικά, 557 εστίες σε ολόκληρη τη Ρωσία συνέχιζαν το πρωί της Τρίτης να καίνε σε έκταση 1.740.000 στρεμμάτων. 13 εθνικά πάρκα της χώρας καίγονται ανεξέλεγκτα, ελεγχόμενες ωστόσο χαρακτηρίζονται οι τρεις πυρκαγιές κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια και κέντρα επεξεργασίας αποβλήτων.
Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση του πυρηνικού κέντρου στο Σαρόφ, 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, ενώ πυροσβέστες και ιπτάμενα μέσα από πολλές χώρες συμμετέχουν πλέον στις επιχειρήσεις.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η κατάσταση ελέγχεται. Ο Λουσκόφ, όμως, δέχεται σφοδρή κριτική για τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στα περίχωρα και ζητείται η παραίτησή του, ενώ φουντώνει και η κριτική κατά Πούτιν για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού.
Η Ρωσία μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί το μέγεθος της καταστροφής με αρχικό οικονομικό κόστος 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο 35% ή και 40 % ανέρχεται η απώλεια στη σοδειά των σιτηρών, γεγονός που ενισχύει την απόφαση Πούτιν για εμπάργκο εξαγωγών ως το τέλος της χρονιάς.
Κανείς ακόμη δεν μπορεί να υπολογίσει την οικολογική καταστροφή, καθώς Ρώσοι επιστήμονες κάνουν λόγο για επιτάχυνση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.