Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν και η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ, παρά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία τον φετινό Ιούνιο, που εμφανίζουν σταθεροποίηση. Το υπ. Εργασίας ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά από τον Σεπτέμβριο και δεύτερο πρόγραμμα - ομπρέλα.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν και η κυβέρνηση και η ΓΣΕΕ, παρά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία τον φετινό Ιούνιο, που εμφανίζουν σταθεροποίηση, αλλά και μια ανεπαίσθητη μείωση του ποσοστού σε σχέση με τον Μάιο.
Ήδη, τα στοιχεία του Ιουλίου που επεξεργάζεται ο ΟΑΕΔ δείχνουν μια μικρή αύξηση της ανεργίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως και στους δύο μήνες για πρώτη φορά καταγράφεται θετικό ισοζύγιο, δηλαδή εμφανίζονται περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις, κάτι που είχε να συμβεί από το 2003.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην έκθεση που θα παρουσιάσει τον ερχόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη, υπολογίζει ότι 500.000 νέοι άνεργοι θα προστεθούν στη μακρά λίστα της ανεργίας, από τις αρχές του 2011 και μέχρι το τέλος του έτους, και το ποσοστό ανεργίας θα εκτοξευτεί στο 20%.
Με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, πιο ευάλωτοι από το χτύπημα της ανεργίας παραμένουν οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών, που καταγράφουν διπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τους άντρες.
Για πρώτη φορά, όμως, εμφανίζει διψήφιο νούμερο και το ποσοστό της ανεργίας των παραγωγικών ομάδων 35 με 44, κατι που αποδεικνύει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα λουκέτα και οι απολύσεις.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, η πορεία της ανεργίας θα κριθεί μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, ενώ η ΓΣΕΕ προβλεπει ότι οι νεες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις κατ’ επιταγή της τρόικας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των απολύσεων, οι οποίες αναμένεται να λάβουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας από τις αρχές κιόλας του φθινοπώρου, με κορύφωση τον Δεκέμβριο.
Εν μέσω αυτών προβλέψεων, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά από τον Σεπτέμβριο και δεύτερο πρόγραμμα – ομπρέλα για να μην χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας.
Το πρώτο μέτρο θα προβέπει την καθιέρωση ενός βάουτσερ, δηλαδή μιας επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για πρόσληψη ή για επαγγελματική κατάρτιση που θα διαλέγει ο ίδιος ο άνεργος.
Ακολουθεί η απόκτηση εμπειρίας για νέους έως 24 ετών για 12 μήνες. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα βαραίνουν τον ΟΑΕΔ και τα προγράμματα θα αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην παραπέμπουν στα “αμαρτωλά” stage.
Επίσης, θα τρέξει στην αγορά πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων με το 84% του κατώτατου μισθού, οι οποίοι δεν θα υποστούν μείωση στις καθαρές αποδοχές, καθώς ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει τη διαφορά και προγράμματα αυτασφάλισης για ανεργους άνω των 55.
Στο εύλογο ερώτημα πού θα βρει τα χρήματα ο ΟΑΕΔ που έχει στεγνώσει κατ’ ομολογία και του υπουργού, η απάντηση που δίνεται είναι από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και από εσωτερική χρηματοδότηση μέσω του ΙΚΑ που θα επιδοτεί ουσιαστικά τις εισφορές καθώς οφείλει 5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό.