Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο CS Monitor, ενώ ειδικά ως προς τα έσοδα εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο φορολογικό σύστημα θα αποδώσουν καρπούς.
Πεπεισμένος ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον διεθνή ειδησεογραφικό οργανισμό Christian Science Monitor, ενώ ειδικά ως προς τα έσοδα εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στο φορολογικό σύστημα θα αποδώσουν καρπούς.
Με δηλώσεις που παραχώρησε, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι πραγματοποιούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι εύκολες αλλά επιβεβλημένες, και προανήγγειλε έξοδο στις αγορές το 2011 εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, πριν δηλαδή τη λήξη του μνημονίου το 2012.
“Ελπίζουμε -είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου- να επιστρέψουμε στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές και από τη δημοσιονομική πρόοδο στο εσωτερικό της χώρας”.
“Πραγματοποιούμε -πρόσθεσε- δραστικές αλλαγές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη, αλλά αυτές οι αλλαγές έχουν καθυστερήσει πολύ. Στόχος μου είναι να αφήσω μια κληρονομιά σημαντικών αλλαγών. Εάν θα επανεκλεγώ ή όχι δεν είναι ο βασικός μου στόχος”.
Με τη συμπλήρωση του 7μήνου, το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει, πάντως, ότι η μάχη του ελλείμματος θα δίνεται μέρα με τη μέρα έως το τέλος του χρόνου κυρίως στο πεδίο των εσόδων, όπου θα απαιτηθεί υπερπροσπάθεια για να καλυφθεί έστω μέρος των απωλειών των πρώτων μηνών.
Από τα 5,6 δισ. ευρώ στην αρχή του χρόνου, η ροή των εσόδων αυξομειώνεται μήνα με το μήνα αναλόγως των πρόσθετων μέτρων που άρχισαν να λαμβάνονται από τον Μάρτιο και μετά, ενώ τον περασμένο μήνα έφτασαν στα 4,9 δισ. ευρώ απέχοντας, ωστόσο, από τους στόχους του υπουργείου. Το στοίχημα που καλείται, πλέον, να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο είναι 5,3 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο για καθ’ έναν από τους πέντε μήνες που απομένουν.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΜΕGΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχίνίδης εκτίμησε, πάντως, ότι με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί ως τώρα, η εικόνα θα βελτιωθεί, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Θετικό κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο ότι παρά την υστέρηση στα έσοδα, η μείωση του ελλείμματος-που ξεκίνησε από το 137,3% τον Ιανουάριο- κινείται εντός των στόχων.
Ωστόσο, από το 45,4% στο εξάμηνο, οι ρυθμοί υποχώρησαν στο 39,7% με τη συμπλήρωση του επταμήνου, έναντι ετήσιου στόχου 39,5%, κάτι που σημαίνει ότι κάθε απόκλιση εφεξής, θέτει σε κίνδυνο το μαξιλάρι ασφαλείας των πρώτων μηνών.