Αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις, τα οικονομικά μεγέθη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία εμφανίζονται αδύναμα. Το κλίμα ανησυχίας αποτυπώθηκε την Τρίτη στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.
Αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις, τα οικονομικά μεγέθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Βρετανία εμφανίζονται αδύναμα. Το κλίμα ανησυχίας αποτυπώθηκε την Τρίτη στα ταμπλό των χρηματιστηρίων, που “κοκκίνησαν” πάλι.
Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών περιέγραψαν με μελανά χρώματα την προοπτική ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ανακοίνωσαν ότι και “έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες”, αλλά και ότι ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι πιο αργός από ό,τι αναμενόταν.
Έτσι, η FED, υπαναχωρώντας από τις θετικές προβλέψεις που έκανε μόλις τον προηγούμενο μήνα, προχώρησε σε ένα πρώτο βήμα παράτασης της πολιτικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως με την αγορά κρατικού χρέους, μέτρα που ενισχύουν τους φόβους μιας νέας ύφεσης μετά το σύντομο διάστημα ανάκαμψης.
Μάλλον ζοφερές προβλέψεις έγιναν και στο Λονδίνο και για τη βρετανική οικονομία. “Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ισοροπήσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών στο φυσιολογικό” εκτίμησε την Τετάρτη ο διοικητής της βρετανικής ΚεντρικήςΤράπεζας Μάρβιν Κινγκ, προβλέποντας πληθωρισμό πάνω από το όριο του 2%, πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή και πιο σφικτή πολιτική στη χορήγηση δανείων. Αναθεωρώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης προς τα κάτω, ο Μάρβιν Κινγκ έκανε λόγο για “ανάκαμψη με σκαμπανεβάσματα”.
Την απαισιοδοξία της αγοράς ενέτειναν και τα στοιχεία από το Πεκίνο, που δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και κυρίως οι εισαγωγές δεν αυξήθηκαν όσο γρήγορα περίμεναν οι αναλυτές, μειώνοντας τις ελπίδες ότι η εσωτερική κατανάλωση στην Κίνα θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία.
Οι ειδήσεις από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία έβαλαν φρένο από το πρωί στους επενδυτές προκαλώντας σημαντική πτώση στα χρηματιστήρια και πτώση του δολαρίου έναντι του γιεν, τη μεγαλύτερη της τελευταίας 15ετίας.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε το -2,44%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -2,10% και στο Παρίσι ο CAC 40 στο -2,74%. Με απώλειες έκλεισαν και τα ασιατικά, με τον Nikkei στο Τόκιο στο -2,70%, ενώ στη Wall Street, ο Dow Jones στο άνοιγμα της συνεδρίασης βρισκόταν στο -2%.