Αδειάζει το Δημόσιο από τη μαζική φυγή των υπαλλήλων εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού, γεγονός που επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Συνολικά, 37.000 υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από πέρυσι.
Αδειάζει το Δημόσιο από τη μαζική φυγή των υπαλλήλων εξαιτίας του νέου ασφαλιστικού. Συνολικά, 37 χιλιάδες υπάλληλοι αναμένεται να αποχωρήσουν έως το τέλος του χρόνου, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από πέρυσι.
Εκτός από το ρεκόρ των συνταξιοδοτήσεων που σημειώθηκε στους εκπαιδευτικούς (11.500 αιτήσεις από 4.350 πέρυσι), υπερδιπλάσιες είναι και οι παραιτήσεις στις ένοπλες δυνάμεις (2.400 από 1.040 πέρυσι), ενώ τεράστια κενά από τις αποχωρήσεις δημιουργούνται στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ρεκόρ, όμως, θα σημειώσει και ο χρόνος καθυστέρησης για τη χορήγηση του εφάπαξ εξαιτίας και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ταμείο πρόνοιας. Ο διευθυντής του ταμείου Ν. Καλάκος δήλωσε στο MEGA ότι εάν δεν ενισχυθεί το ταμείο, όσοι αποχωρούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα λάβουν το εφάπαξ μετά από 4-5 χρόνια.
Με βάση τον αριθμό των αιτήσεων, το ποσό που πρέπει να εκταμιευτεί για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι τα αποθεματικά του ταμείου πρόνοιας είναι μηδενικά, η μόνη λύση είναι ο δανεισμός.
Ο υπουργός Οικονομικών άναψε το “πράσινο φως” για δανεισμό κατ’ αρχήν 300 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άλλων 200 εκατ. από το επικουρικό του Δημοσίου, το ΤΕΑΔΥ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να μπορέσει να καλύψει το 1/3 των εφάπαξ που εκκρεμμούν.
Την Πέμπτη, o υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης κάλεσε τους υπαλλήλους να επανεξετάσουν την απόφασή τους για πρόωρη συνταξιοδότηση, υπενθυμίζοντας -μέσω του ρ/σ Real FM- ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους, να επανέλθουν.
Οι ελλείψεις έχουν διπλασιάσει και το χρόνο απονομής των συντάξεων σε όλα τα ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ, όπου αποχώρησαν 900 υπάλληλοι, η σύνταξη χρειάζεται πάνω από έναν χρόνο να εκδοθεί, ενώ αν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστεί σε πολλά ταμεία, η… οδύσσεια διαρκεί πάνω από 18 μήνες.
Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, τα ταμεία αντιμετωπίζουν και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας καθώς υπάρχει σημαντική κάμψη στα έσοδα εξαιτίας της ανεργίας και των λουκέτων. Το ταμείο των ελευθερων επαγγελεματιών έχει απορροφήσει το 100% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το ΙΚΑ, που εχει ήδη εισπράξει το 85%, στηρίζει της ελπίδες του στα έσοδα από τη ρύθμιση χρεων για να πληρώσει τις συντάξεις του Οκτωβρίου.